Poľskí poslanci schválili deň pred príchodom Obamu zákon o ústavnom súde

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 15:42 • 2 min
Poľskí poslanci schválili deň pred príchodom Obamu zákon o ústavnom súde

VARŠAVA - Poľský parlament dnes schválil nový zákon o ústavnom súde z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Tento krok by mal viesť k obnoveniu činnosti súdu, ktorá bola narušená vládou presadenými zmenami. Tie vyvolali aj veľké znepokojenie partnerov Poľska v EÚ.

slovakia

left justify in out

Za návrh zákona hlasovalo 238 poslancov, 173 ich bolo proti, informovala agentúra PAP. Návrh teraz pôjde na schválenie do Senátu. Ako upozornila agentúra AP, poľská vláda sa ocitla pod tlakom kvôli návšteve amerického prezidenta Baracka Obamu začínajúcej sa v piatok. Obama sa v Poľsku zúčastní na summite NATO. Mal by sa stretnúť aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, pričom sa očakáva, že témou ich diskusie bude aj pokrok dosiahnutý pri riešení patovej situácie s ústavným súdom. Pozorovatelia podľa AP konštatovali, že vďaka dnešnému hlasovaniu príde Duda na rokovanie s Obamom s dobrými správami.

 

Ústavný súd má právo skúmať a zablokovať nové zákony. Nové pravidlá jeho fungovania, ktoré po svojom víťazstve v parlamentných voľbách presadila PiS, vytvorili konfliktnú situáciu a viedli k paralyzovaniu činnosti tejto ustanovizne.

 

Opozícia, ktorá predložila asi 40 pozmeňujúcich návrhov, v rozprave zákon podrobila kritike. Zákon vychádzajúcich z návrhov PiS bol podľa nej prijatý v rozpore s legislatívnymi postupmi, pričom niektoré jeho ustanovenia údajne protirečia ústave. Podľa PiS prijatím zákona sa v krajine ukončia spory týkajúce sa ústavného súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies