Poľská polícia obvinila protivládnych demonštrantov za narušenie pietnej spomienky exprezidenta Lecha Kaczynského

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 07:40 • 2 min
Poľská polícia obvinila protivládnych demonštrantov za narušenie pietnej spomienky exprezidenta Lecha Kaczynského

VARŠAVA - Poľská polícia dnes oznámila, že vznáša obvinenia voči desiatkam ľudí vrátane prominentného aktivistu z čias hnutia Solidarita, a to za narušenie pietnej spomienky na zosnulého prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí v Rusku pred siedmimi rokmi.

slovakia

left justify in out

K havárii poľského prezidentského špeciálu došlo 10. apríla 2010 a v desiaty deň každého mesiaca vedie exprezidentov brat-dvojča Jaroslaw Kaczynski, predseda konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), spomienku na svojho brata a ďalších 95 obetí, píše agentúra AP.

 

Protestujúci sa v sobotu večer pokúsili toto podujatie zablokovať. Niektorí sa pripútali k sebe reťazami na ulici a odviedli ich policajti.

Varšavská polícia uviedla, že Wladyslaw Frasyniuk, ktorý bol jednou z vedúcich postáv poľského protikomunistického hnutia Solidarita v 80. rokoch minulého storočia, čelí obvineniu z fyzického útoku na policajta, za čo mu hrozí trest vo výšky do troch rokov odňatia slobody.

 

Celkovo polícia požiadala súdy, aby potvrdili obvinenia voči 91 protestujúcim. "Wladyslaw Frasyniuk použil svoju fyzickú silu proti policajtovi a bránil legálnemu zhromaždeniu," uviedla poľské ministerstvo vnútra. "Nebol zadržaný. Bol zodpovedný za narušenie telesnej integrity policajta v službe. V Poľsku sú si všetci rovní pred zákonom."

 

Frasyniuk tvrdenie ministerstva poprel s tým, že policajta nenapadol a len sa snažil brániť. Vo vyjadrení pre AP povedal, že z jeho strany rozhodne neprišla žiadna agresia. "Naše zhromaždenie bolo zákonné a v súlade s ústavou a boli to policajti, ktorí porušili zákon," vyhlásil.

 

Kaczynski a jeho stúpenci uvádzajú, že sa každý mesiac schádzajú na náboženskej spomienke na mŕtvych, pokým jeho oponenti tvrdia, že podujatie využíva na politické účely. V širšom meradle protestujú proti politickému smerovaniu za vlády Kaczynského strany, ktorú Európska únia upozorňuje na možné porušovanie zásad právneho štátu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies