Položením vencov si uctil pamiatku obetí augusta 1968

NETKY.SK • 20 August 2010, 12:09 • 2 min
Položením vencov si uctil pamiatku obetí augusta 1968

Položením vencov si uctil pamiatku obetí augusta 1968

slovakia

left justify in out

Prezident SR Ivan Gašparovič si dnes položením vencov k dvom pamätným tabuliam v centre Bratislavy uctil pamiatku obetí augustových udalostí z roku 1968 po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.
      Pri spomienkovej udalosti okrem iného uviedol, že nikdy nemožno zabudnúť na tieto udalosti a ľudí, ktorí pri nich prišli o svoje životy. "Preto som sa prišiel pokloniť k miestu, kde položili život tí, ktorí v tom čase spôsobom, ktorý bol možný, ukázali svoj odpor k okupácii," povedal prezident.
      K roku 1968 sa mu viaže viacero spomienok a predovšetkým prekvapenie, keď sa dozvedeli, čo sa stalo. "Nikto neveril, že by k tomu mohlo dôjsť," poznamenal pred novinármi Gašparovič. Podľa jeho slov však hnev občanov Slovenska nebol namierený na samotných vojakov, ale tých, ktorí ich do našej krajiny poslali. "Tí vojaci boli možno takí nešťastní ako aj my," spomenul si na udalosti spred 42 rokov.
      Gašparovič položil vence kvetov na bratislavskom Námestí SNP, kde v deň vstupu okupačných vojsk Varšavskej zmluvy zahynul Peter Legner a následne na Šafárikovom námestí pri budove Univerzity Komenského, kde vyhasli tri ľudské životy - Danky Košanovej, Stanislava Siváka a Jána Holíka.    

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies