Politikov nezaujíma utrpenie ľudí v domovoch dôchodcov

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 10:19 • 2 min
Politikov nezaujíma utrpenie ľudí v domovoch dôchodcov

BRATISLAVA - Systém sociálnych služieb na Slovensku je riadený politickými nominantmi bez príslušného vzdelania a praxe, nespravodlivo rozdeľuje verejné zdroje a nedostatočne kontroluje často desivé prípady zaobchádzania personálu s klientmi domovov dôchodcov.

slovakia

left justify in out

Občianski zástupcovia hnutia 99% pokračovali minulý víkend v obci Belá v Žilinskom kraji v sérii stretnutí svojich odborných tímov. Tentokrát bol hlavnou témou stav poskytovania sociálnych služieb na Slovensku a príprava hnutia 99% na blížiace sa voľby do 

Jednou z priorít hnutia 99% je presadzovať štát, kde odborné veci riadia odborníci a nie stranícki nominanti bez príslušného vzdelania či praxe. Sociálne služby na Slovensku sa s neprofesionálnym prístupom potýkajú na všetkých úrovniach, od jednotlivých domovov sociálnych služieb, cez orgány žúp, až po ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. 

„Dozvedeli sme sa o prípadoch, keď o sankciách pre profesionálne vyškolené ošetrovateľky v domovoch dôchodcov rozhodujú ľudia so vzdelaním v technických oboroch, ktorí majú nulovú prax v sociálnych službách. Predstava, že o odborných pochybeniach rozhoduje politický nominant bez príslušného vzdelania a praxe je desivá!“ – hovorí Milan Mrázik, jeden z lídrov hnutia 99%. 

Neodborné riadenie sociálnych služieb a nezáujem o riešenia, ktoré by zlepšili situáciu sociálne odkázaných starších ľudí zo strany vládnej strany Smer majú podľa účastníkov stretnutia priamy vplyv na zhoršovanie zdravotného aj psychického stavu klientov DSS a traumatizujú dôchodcov, ktorí by boli najradšej, ak by sa do takto prevádzkovaných zariadení nikdy nedostali. 

Finančné príspevky pre domovy dôchodcov nie sú odstupňované podľa toho, akú aktívnu starostlivosť klientom poskytujú a tak sa šepká o postupoch personálu, ktoré zahŕňajú preventívne “zaplienkovanie” klientov hneď po nástupe do DSS, ktoré vedie k imobilizácii klienta. Následkom je dehydratácia, preležaniny a iné komplikácie zdravotného stavu. Kontrola zo strany VÚC aj ministerstva je nedostatočná, no problém je aj v poddimenzovanom personále a nedôstojnom ohodnotení ťažko pracujúcich ošetrovateliek. 

O týchto problémoch ľudia pohybujúci sa v oblasti sociálnych služieb dobre vedia, no boja sa otvorene o nich hovoriť, aby neohrozili svoju prácu. 

“Nedôstojné podmienky v domovoch dôchodcov vôbec nesúvisia s večnými intrigami politikov a s červenými či modrými nálepkami, ktorými sa označujú. Nesúvisia ani s hospodárskou krízou, aj keď by takáto výhovorka mnohým vyhovovala. V skutočnosti sú len verným odrazom toho, ako politikom záleží na ľuďoch.” – dodáva Milan Mrázik. 

Tlačový servis 99% 

Táto informácia je komerčnou informáciou odvysielanou v znení dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA za jej obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. Originál tejto správy bol odvysielaný v servise Vyhlásenia a oznamy, ktorý je novým informačným servisom agentúry SITA určeným na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. E-mail: prservis@sita.sk .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies