Politickí väzni na zverstvá minulého režimu nikdy nezabudnú

NETKY.SK • 20 August 2010, 12:08 • 2 min
Politickí väzni na zverstvá minulého režimu nikdy nezabudnú

Politickí väzni na zverstvá minulého režimu nikdy nezabudnú

slovakia

left justify in out

Augustové udalosti roku 1968 boli dnes pre členov Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) príležitosťou uctiť si obete násilností, ku ktorým došlo v uliciach hlavného mesta po vstupe okupačných vojsk.
      V predvečer 42. výročia vpádu vojakov Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa si zišli pri pamätných tabuliach na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí, na Primaciálnom námestí a Námestí SNP v centre Bratislavy. Položili vence kvetov a počas aktu krátko zaspomínali na tieto historické udalosti. Na spomienke sa zúčastnili aj dcéry politických väzňov so žltými tričkami s nápisom "Odpustili sme, nezabúdame".
      Tajomník bratislavskej mestskej organizácie KPVS Pavol Schulcz osobne zažil streľbu v uliciach mesta, preto jeho spomienky na 21. august 1968 v ňom vyvolávajú negatívne emócie. Do týchto dní uchováva pamätné fotografie rozstrieľaných budov, ktoré v tých dňoch zhotovil.
      Podľa jeho slov nemožno na udalosti zabúdať, ale ani sa revanšovať nenávisťou, či oplácať ich podobným násilím. "Tie zverstvá, ktoré boli napáchané nielen počas augustových udalostí, ale celej existencie totalitného režimu, môže odpustiť jedine ten najvyšší - stvoriteľ," myslí si Schulcz. Zároveň vyjadril presvedčenie, že predstavitelia komunistického režimu si zrejme neuvedomovali, čo činia na vlastnom národe. "To bola skutočná hanba," uviedol.
      Poznamenal, že dejiny idú ďalej a netreba sa zbytočne vracať k temnej minulosti. Nasledujúce generácie by však podľa neho mali tieto udalosti pochopiť a vážiť si, čím všetkým museli prejsť ich rodičia či prarodičia. "Mali by chrániť slobodu, aby už nikdy k ničomu podobnému nedošlo," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies