Polícia v Bruseli zatýkala antirasistických aktivistov i pravicových radikálov

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 18:25 • 2 min
Polícia v Bruseli zatýkala antirasistických aktivistov i pravicových radikálov

BRUSEL - Belgická polícia dnes na námestí Place de la Bourse v centre Bruselu zadržala najmenej dve desiatky ľudí, ktorí sa chceli zúčastniť na úradmi nepovolenej demonštrácii proti islamofóbii.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry BELGA je medzi zadržanými aj prezident belgickej Ligy za ľudské práva.

 

Televízia RTBF informovala, že polícia námestie uzavrela. Cieľom tohto postupu je snaha polície vynútiť si rešpektovanie zákazu demonštrácií a manifestácií, ktorý v piatok vyhlásilo vedenie bruselského regiónu.

 

Situácia je napätá aj v bruselskej štvrti Molenbeek, kde sa dnes malo konať zhromaždenie proti moslimskému extrémizmu, ktoré zvolalo vo Francúzsku sídliace ultrapravicové hnutie Génération Identitaire.

 

Starosta mestskej časti síce na dnes vydal zákaz na všetky verejné zhromaždenia, ale napriek tomu sa v rôznych častiach štvrte zhromaždili skupiny pravicových radikálov i bojovne naladených mladých moslimov, ktorí sa zvolávali prostredníctvom sociálnych sietí. Polícia sa snažila nedopustiť, aby sa tieto dva tábory dostali do kontaktu.

 

Televízia RTBF informovala, že polícia v Molenbeeku zadržala dvoch pravicových radikálov a v ich aute zaistila nedovolené zbrane. Podľa televízie šlo buď zápalné fľaše, alebo paprikové spreje.

 

Uplynulú nedeľu sa v Bruseli uskutočnil pochod za účasti asi 450 futbalových fanúšikov a mladých nacionalistov. Polícia zadržala približne desať ľudí, ktorí rozpútali potýčky s políciou. Účastníci tejto demonštrácie obviňovali belgické vedenie, že teroristické útoky z 22. marca sú dôsledkom vládnej imigračnej politiky.

 

Nedávne atentáty v Bruseli si vyžiadali 32 obetí na životoch. Počas ich vyšetrovania sa ukázala spojitosť medzi nimi a sériou útokov z vlaňajšieho novembra v Paríži, kde džihádistické komandá zavinili smrť 130 ľudí. Časť útočníkov totiž pochádzala alebo vyrastala práve v Molenbeeku.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies