Polícia šetrí podozrenie z potlačenia práv a slobôd

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 15:13 • 2 min
Polícia šetrí podozrenie z potlačenia práv a slobôd

KOŠICE - Pre podozrenie zo spáchania trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd neznámym páchateľom podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa košický aktivista Ladislav Rovinský. Prípad rieši oddelenie vyšetrovania kriminálnej polície okresného riaditeľstva Košice.

slovakia

left justify in out

Ako dnes uviedol Rovinský, k podaniu trestného oznámenia ho podnietil bilboard umiestnený pri ceste smerom na košické sídlisko KVP, na ktorom je portrét Lenina a heslá - Sila kapitálu a burzy sú všetkým. Parlament a voľby sú len bábky! Na bilboarde je umiestnené logo Vzdor – strana práce, ako aj odkaz na ich internetovú stránku. Podľa neho ide o trestný čin. „Štve ma, že komunisti zase vytŕčajú rožky. To učenie ktoré on šíril je proti základným právam a slobodám,“ vyhlásil Rovinský a doložil, že ho to neuveriteľne rozčuľuje. Zdôraznil, že je to protiprávny stav a je na orgánoch činných v trestnom konaní aby zistili, kto porušil zákon a vinníka potrestali.


Vyšetrovateľ teraz skúma, či boli naplnené znaky trestného činu podľa paragrafov 421 a 422 Trestného zákona. V paragrafe 421 sa hovorí - Kto podporuje alebo propaguje skupinu osôb, alebo hnutie, ktoré násilím, hrozbou násilia, alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov. Odňatím slobody na štyri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený verejne. Paragraf 422 hovorí - Kto verejne, najmä používaním zástav, odznakov, rovnošiat alebo hesiel, prejavuje sympatie k skupine, alebo hnutiam, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smerujú k potláčaniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.


"Ak potláčame práva a slobody´ tým, že píšeme naše najhlbšie presvedčenie o fungovaní kapitalistického zriadenia, ktorý sa iba skrýva za maskou demokracie, potom sme ochotní postaviť sa pred orgány Slovenskej republiky a plne sa budeme za toto naše presvedčenie zodpovedať pred prokuratúrou a súdmi. Takéto a ani podobné pokusy o naše zastrašenie nás nezastavia v účasti na nadchádzajúcich parlamentných voľbách," reagoval podpredseda strany Ivan Gaľa.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies