Polícia pomohla matke získať späť jej do zahraničia unesené dieťa

NETKY.SK • 9 Február 2012, 23:13 • 2 min
Polícia pomohla matke získať späť jej do zahraničia unesené dieťa

Polícia pomohla matke získať späť jej do zahraničia unesené dieťa

slovakia

left justify in out

imgPomoc polície nekončí len pri hraniciach Slovenskej republiky. Veľmi dôležitú funkciu mimo nášho územia plní INTERPOL, ktorý zabezpečuje efektívnu medzinárodnú výmenu kriminálnych informácií. Okrem iného slúži ako iniciátor v prípadoch činností majúcich charakter právnej pomoci. Sú to napríklad žiadosti o spoluprácu vedúce k zadržaniu osoby s následnou extradíciou (vydaním).

Polícia eviduje prípady, kedy jeden z rodičov bez súhlasu a bez vedomia druhého rodiča vzal dieťa mimo územie Slovenskej republiky. Podobný prípad sa stal v Nitre v novembri minulého roka. Súd zveril 9-ročného chlapca do osobnej starostlivosti matky. Otec, pôvodom z Chorvátska, mal prispievať na výživnom a súd mu stanovil možnosť brávať syna k sebe na určené víkendy. Na základe rozhodnutia súdu matka svojho syna odovzdala otcovi aj koncom novembra minulého roka. Na druhý deň jej zavolal a oznámil, že je aj so synom v Chorvátsku, viac sa na Slovensko nevráti a syna jej už nedá. Policajtom v Chorvátsku tvrdil, že syna vzal so súhlasom matky, aby doriešil zmenu rozhodnutia o opatere dieťaťa.

 Ihneď ako tieto informácie získala polícia, začala konať. Slovenskí policajti robili okamžité kroky, aby 9-ročného chlapca vypátrali a čo najskôr vrátili matke. Polícia zabezpečila vyhlásenie medzinárodného pátrania po maloletom, ako po nezvestnej osobe. Chorvátska polícia poznala miesto pobytu otca so synom. Slovenské orgány sa však obávali, že by chorvátsky otec mohol s chlapcom ujsť na neznáme miesto. Chorvát je povolaním námorník, polícia mala podozrenie, že sa zamestná na lodi a aj s dieťaťom Chorvátsko opustí. Národná ústredňa Interpolu na Slovensku kontaktovala slovenského policajného pridelenca a partnerské policajné zložky v Chorvátsku. Nasledovali výmeny informácií, monitorovanie a súdne konania v Chorvátsku. Koncom januára sa dostavil výsledok snahy zainteresovaných, chorvátsky súd rozhodol, že dieťa musí chyť vrátené matke. Začiatkom februára si slovenská matka prevzala syna v Chorvátsku a spoločne sa vrátili domov na Slovensko.

 Zdroj: PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies