Polícia na Kostarike zatkla štyroch podozrivých z obchodovania s ľudskými orgánmi

NETKY.SK • 11 Október 2013, 10:12 • 2 min
Polícia na Kostarike zatkla štyroch podozrivých z obchodovania s ľudskými orgánmi

SAN JOSÉ - Troch kostarických lekárov a jedného gréckeho občana zatkli v Kostarike pre podozrenie z pašovania ľudských orgánov do cudziny. Uviedla to dnes kancelária generálneho prokurátora Kostariky, na ktorú sa odvolávala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Generálny prokurátor Carlos Jiménez uviedol, že lekári pracovali v štátnej nemocnici Calderón Guardia v hlavnom meste Kostariky San José, ale transplantácie nelegálne získaných obličiek vykonávali na dvoch súkromných klinikách v iných častiach krajiny.

Zatknutý grécky občan je majiteľom malej pizzerie, ktorá sa nachádza na ulici oproti nemocnici, kde najímal darcov orgánov, aby predávali svoje obličky, dodal Jiménez. Lekári vykonávali transplantácie obličiek "s plným vedomím, že darcovia za svoje orgány dostali zaplatené," poznamenal Jiménez. Cudzincom za transplantáciu účtovali 80.000-100.000 amerických dolárov. 

Kostarická polícia zatkla v júni v súvislosti s tým istým prípadom ďalšieho lekára a vládneho činiteľa. Išlo o primára nefrológie v nemocnici Calderón Guardia a vyšetrovacie orgány uviedli, že pôsobil ako hlavný kontakt pre cudzincov, ktorí mali záujem o transplantáciu obličky.

Po zatýkaní polícia prehľadala domy a kancelárie podozrivých, tri medicínske laboratórií, ako aj kliniku, kde sa transplantácie údajne vykonávali. Kostarická polícia začala vo veci konať v júni, keď jeden mexický denník uverejnil reportáž o tom, že v Kostarike sa na internete obchoduje s ľudskými orgánmi.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies