VIDEO: Upíri naozaj existujú a nepohrdnú ani krvou človeka!

NETKY.SK • 6 Október 2021, 15:27 • 2 min
VIDEO: Upíri naozaj existujú a nepohrdnú ani krvou človeka!

Tieto notoricky známe tvory trávia deň spánkom. V úplnej tme, zavesené hore nohami zo striech jaskýň. Obvykle sa zhromažďujú v kolóniách, kde ich žije približne 100. Niekedy však žijú v skupinách po 1 000 alebo viac. Ide o netopiere Desmodus rotundus. Mali by sme sa ich báť?

slovakia

left justify in out

Lovia v najtemnejšej časti noci.  Netopiere obyčajné sa sústreďujú najmä na spiaci dobytok a kone. Je však známe, že nepohrdnú ani krvou človeka. Netopiere pijú krv svojej obete asi 30 minút. Neodstránia také množstvo krvi, ktoré by hostiteľa poškodilo, ale ich uhryznutie môže spôsobiť nepríjemné infekcie a choroby.

 

New Mexico has around 15,000 abandoned mine features - home to the more than 20 species of #bats.

We're partnering with the NM Dept of Energy, Minerals, & Natural Resources on a 4-year effort to locate, monitor, & safeguard roosts.https://t.co/YFJsil4n7A

📷 MICHAEL DURHAM pic.twitter.com/F7VWUhdjBo

— Bat Conservation Int (@BatConIntl) September 7, 2021

 

Tento upír je tvor s telom dlhým iba šesť až deväť centimetrov, ktorý obýva najmä oblasť Amazónie, a je jediným cicavcom, ktorého strava sa skladá iba z krvi. Žije v kolóniách, ktoré sa skladajú z desiatok až stoviek jedincov. 

 

img

 

"Prvá reakcia ľudí na upírov je obvykle, že sú desivé. Ale akonáhle im poviete o ich zložitom spoločenskom živote, sú vcelku prekvapení, že pri netopieroch môžeme nájsť takéto správanie, ktoré je do istej miery podobné tomu, čo robia ľudia - a ktoré by človek možno očakával pri primátoch," uviedol spoluautor štúdie a výskumník zo Smithsonianovho inštitútu pre tropický výskum Simon Ripperger.

 

"Upíri sú aj mimo svojho spoločenského života vskutku mimoriadne: Strava, ktorú tvorí zo 100 percent krv, je medzi stavovcami celkom vzácna. Sú to úžasní bežci, čo by ste pri netopierovi nečakali. V ňufáku majú teplotné senzory, ktoré im pomáhajú nájsť miesto k zahryznutiu. V slinách majú bielkovinu, ktorá bráni zrážaniu krvi, čo sa v skutočnosti používa v lekárskych štúdiách o prevencii krvných zrazenín u pacientov, ktorí prekonali mŕtvicu.

 

Netopiere majú kvôli tekutej strave málo zubov, ale tie, ktoré majú, sú ostré ako britva. Každý netopier má na nose tepelný senzor, ktorý ho nasmeruje na miesto, kde tečie teplá krv tesne pod kožou obete. Po uhryznutí netopier jazykom rozprúdi tečúcu krv. Jeho sliny zabraňujú zrážaniu krvi.

 

Mláďatá tohto druhu netopiera sa neživia krvou, ale mliekom. Pevne sa držia svojich matiek, dokonca aj za letu, a asi tri mesiace nekonzumujú nič iné ako jej mlieko. 

 

Smutné oči ako psík

Keď počujeme slovo upír, predstavíme si vďaka strašideľným filmom nechutnú vražednú bytosť. Podobné pocity nás spájajú aj s netopiermi. Mnohokrát je však opak pravdou. Má také malé zuby, že ich nevidno. Dokáže mať presne taký smutný pohľad ako smutný psík. A keďže je vyzbrojený ostrými zubami, krvopotným jazykom a antikoagulantom v slinách, jeho útok môže byť taký jemný, že niekedy "hoduje" takmer nepozorovane.

 

 

Vedci nedávno poskytli bližšie informácie o sociálnych väzbách medzi týmito cicavcami a ukázali, že títo upíri si vytvárajú vzťahy podobné "priateľstvu". Stretávajú sa so svojimi kamarátmi pri love jedla.

 

Vedci v Paname pripevnili k 50 upírom malé zariadenia

Sledovali, ako v noci zháňajú potravu. Tieto maličké tvory sajú krv z dobytka na miestnych pastvinách. Štúdia, o ktorej píše agentúra Reuters, zahŕňala samičky upírov, pretože je o nich známe, že vytvárajú pevnejšie spoločenské väzby ako samci.

 

img

 

 

Medzi netopiermi bolo i 23 jedincov, ktorí sa narodili vo voľnej prírode, ale v rámci výskumu sociálneho správania upírov žili dva roky v zajatí. Pri niektorých z nich vedci pozorovali spoločenské väzby. Po tom, čo ich vypustili do prírody, zistili, že títo upíri sa na love stretli so svojimi "priateľmi" a možno ho do konca spoločne koordinovali. "Každý netopier si udržiava svojou vlastnú sieť úzkych, kooperatívnych a sociálnych väzieb," uviedol behaviorálny ekológ Gerald Carter zo štátnej univerzity v Ohiu a Smithsonianovho inštitútu pre tropický výskum, ktorý viedol štúdiu publikovanú vo vedeckom časopise PLoS Biology.

 

 

Vzájomne si čistia  srsť a delia sa o ukoristenú krv. Vedci sa domnievajú, že upíri, ktorí takmer nikdy spoločne neodlietajú na pastviny, sa spoja v priebehu lovu, aby znásobili vlastný prospech.Vedci sa pohrávajú s informáciou, že tieto tvory si môžu vymieňať informácie o umiestnení koristi alebo prístupe k otvorenej rane na kŕmenie.

 

Mali by sme sa ich báť?

Podľa Cartera existuje dôvod, pre ktorý by sa ich ľudia mali báť. Môžu prenášať besnotu na človeka i dobytok. "Ale myslím si, že sú to krásne a zaujímavé zvieratá. Sú trochu ako medveď grizly, žraloky, potkany a jedovaté hady: zvieratá, ktoré ľuďom nijak nepomáhajú a môžu ich dokonca ohroziť, no napriek tomu by mali byť oceňované vďaka tomu, aké sú." 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies