VIDEO Policajti nemajú obmedzené svoje oprávnenia, tvrdia Kaliňák aj Gašpar

NETKY.SK • 23 Január 2018, 17:08 • 2 min
VIDEO Policajti nemajú obmedzené svoje oprávnenia, tvrdia Kaliňák aj Gašpar

BRATISLAVA - Policajti nemajú obmedzené svoje práva, naopak, tie sa budú rozširovať, aby policajt mohol na mieste nastoliť poriadok. Na tlačovej besede to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Minister vystúpil v reakcii na vyjadrenia poslancov NR SR Z OĽaNO. Vysvetlil, že oprávnenia, ktoré boli vo vyhláške z roku 2008, bolo potrebné zmeniť na základe praxe. Zároveň podotkol, že vyhláška v žiadnom prípade nemôže ísť proti zákonu o Policajnom zbore. Dodal, že vyhláška sa vzťahovala k Trestnému poriadku.

"V roku 2008 vznikla vyhláška, ktorá využívala jedno konkrétne ustanovenie Trestného poriadku o tom, že aj iní policajti ako poverení vyšetrovatelia môžu vykonávať niektoré úkony. Počas praxe sa stalo, že sa súdy rozhodli, že niektoré procesné úkony už v trestnom konaní sú podľa Trestného poriadku nedostatočne dobré, nevyložiteľné, pre nich často nezákonné. A teda by ich v niektorých prípadoch mohol napadnúť advokát," povedal Kaliňák a dodal, že vyhláška môže zákon len objasňovať alebo ho rozširovať.

Policajný prezident Tibor Gašpar vyjadril poľutovanie, že policajný zbor je vťahovaný do politického boja. Podľa neho proces tvorby zákonov a nižších právnych noriem má svoje postupy a nie je na svojvôli ministra vnútra, aby menil vyhlášku.

 

Gašpar je presvedčený, že policajtom sa nezobralo oprávnenie zadržať podozrivú osobu. Polícia podľa neho môže efektívne dokumentovať všetku trestnú činnosť. "Prvá vyhláška vznikla v roku 2008 a mala tak trochu pomáhať vyšetrovateľom a povereným príslušníkom aj inými policajtmi tým, že im dala možnosť urobiť nejaký úkon, ktorý vyhláška vymenúvala. Po nejakej aplikačnej praxi sa ukázalo, že súdy s tým mali problém a senáty viacerých súdov rozhodli rôzne a povedali, že tí policajti, ktorí realizovali úkony z tej vyhlášky, ich nerealizovali v súlade s tou vyhláškou a že nie sú oprávnení ich vykonávať a že teda treba vyhlášku zmeniť alebo zmeniť trestný poriadok. Preto sa vecou zaoberal aj Najvyšší súd SR," povedal a uviedol, že vecou sa zaoberala aj generálna prokuratúra a vytvorili pracovnú skupinu, ktorá pripravovala novú vyhlášku. "Na základe toho vznikol návrh novej vyhlášky," dodal s tým, že v súčasnosti diskutujú s generálnou prokuratúrou o absolútnom zrušení vyhlášky. Policajný prezident zdôraznil, že policajti na žiadnych oprávneniach neutrpeli a polícia môže efektívne pracovať.

Minister vnútra aj policajný prezident si myslia, že informáciu OĽaNO nedostalo od policajtov. Gašpar podotkol, že všetci policajti sú o svojich oprávneniach vždy informovaní.

 


 

Poslanec NR SR za OĽaNO Richard Vašečka predtým povedal, že minister vnútra Robert Kaliňák odňal policajtom viacero oprávnení, bez ktorých sa cítia v teréne úplne bezrukí. Na osobitnej tlačovej besede vyhlásil, že hnutie na túto skutočnosť upozornili samotní policajti. Medzi oprávneniami, o ktoré podľa neho prišli, je aj také, podľa ktorého doposiaľ mohli zasiahnuť proti nebezpečným páchateľom trestných činov. "Obrátili sa na nás policajti s podnetom, že im minister odňal viacero oprávnení, bez ktorých sa cítia bez ruky, bez nich nemôžu zasiahnuť proti niektorým trestným činom," uviedol.

Poslanec NR SR za OĽaNO Gábor Grendel upozornil, že od augusta 2017platí  nová vyhláška ministra vnútra, ktorá nahradila vyhlášku z roku 2008. Pôvodná vyhláška obsahovala 48 oprávnení a nová ich má iba 18. Ako príklad uviedol podľa neho kľúčovú právomoc, o ktorú skupina policajtov prišla, a tou je obmedzenie osobnej slobody podozrivej osoby. Bežní hliadkujúci policajti podľa OĽaNO musia mať oprávnenie na obmedzenie osobnej slobody podozrivej osoby okamžite, ako je identifikovaná a nemôžu čakať na vyšetrovateľa alebo na povereného príslušníka. "Súčasný právny stav ohrozuje bezpečnosť ľudí a ohrozuje bezpečnosť samotných policajtov," dodal Grendel s tým, že ak policajti neprichytia páchateľa na mieste činu alebo bezprostredne po jeho spáchaní a stretnú ho o dva dni niekde na ulici, nemôžu ho zaistiť. Zároveň OĽaNO verí, že nešlo o úmysel ministra vnútra, ale o nedopatrenie, keď spomínané opatrenie sa do novej vyhlášky nedostalo.

 

Podľa poslancov za OĽaNO by mali mať policajti uvedenú právomoc naspäť, a preto na blížiacu sa schôdzu parlamentu predkladajú návrh novely zákona o Policajnom zbore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies