Poliačika teší, že starostom môže byť ktokoľvek, bez ohľadu na vzdelanie

NETKY.SK • 10 September 2014, 18:45 • 2 min
Poliačika teší, že starostom môže byť ktokoľvek, bez ohľadu na vzdelanie

BRATISLAVA - Poslanca Národnej rady SR Martina Poliačika (SaS) teší, že novembrové komunálne voľby sa budú konať v štandardnom režime.

slovakia

left justify in out

Kandidovať budú môcť všetci bez ohľadu na vzdelanie. Reagoval tak na pozastavenie tzv. vzdelanostného cenzu, ku ktorému dnes pristúpil Ústavný súd SR.
     

Opozícia považuje podmienku minimálne stredoškolského vzdelania pre starostov za protiústavnú. Poliačik verí, že Ústavný súd dospeje k rovnakému záveru.
     

Podobne ako Daniel Lipšic (nezaradený) aj Poliačik si myslí, že by bolo treba riešiť zlyhávanie samospráv. Kým Lišpic by to chcel cez trestanie nútenou správou, Poliačik vidí aj iné riešenie. "Možností je viac. Skôr by som sa prikláňal k tomu, aby sa posilňovali kompetencie ľudí, ktorí sú zodpovední za technický chod samosprávy," povedal pre TASR.
     

Liberál by si vedel predstaviť, že by existoval súbor rozhodnutí, ktorý by vždy potreboval dva podpisy, a to voleného zástupcu aj človeka zodpovedného za technické prevedenie. "Tým by sa zabezpečilo, že človek zvolený, ktorý má medzery vo vzdelaní, bude doplnený akoby odborným reprezentantom štátu a ten bude garantovať, že rozhodnutie spĺňa normy," vysvetlil Poliačik.
     

Na rozdiel od Poliačika a Lipšica KDH súhlasí so vzdelanostným cenzom. Kresťanskí demokrati podmienku vzdelania presadzovali rovnako ako Smer-SD. "Sme presvedčení, že starostovia a primátori vykonávajú prenesený výkon štátnej správy, ktorý je v ústave zadefinovaný tak, že štát môže preniesť na mestá určité kompetencie. A sme presvedčení, že na základe tohto paragrafu má právo určiť aj nejaké pravidlá kandidovania jednotlivých starostov a primátorov," povedal pre TASR. Pripomenul, že zavedený je už napríklad vekový cenzus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies