Poliačik: Policajtov nevyškolili, ako má vyzerať dodržiavanie práv

NETKY.SK • 22 Február 2015, 13:45 • 2 min
Poliačik: Policajtov nevyškolili, ako má vyzerať dodržiavanie práv

BRATISLAVA - Na Slovensku sa síce schvaľujú rôzne stratégie a na papieri je niečo napísané, ale orgány a inštitúcie, ktoré ich majú potom presadzovať, sa reálne oslabujú.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal parlamentný poslanec Martin Poliačik (SaS) aj na margo zrušenej funkcie podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny. Podotkol tiež, že chýba niekto, kto by napríklad vyškolil policajtov, ako má dodržiavanie ľudských práv vyzerať v praxi.
      

"Napriek tomu, že sme mali všetko na papieri super, zrazu sme zisťovali, že ak sa na to pozrieme z druhej strany, nemáme nikoho, kto by vyškolil policajtov alebo dozorujúcich prokurátorov, ako má vyzerať dodržiavanie ľudských práv v praxi. Lebo aj človek, ktorého zatýkame, má nejaké práva," uviedol Poliačik.
      

Poslanec pripomenul, že na Slovensku je tiež možno celá skupina obetí, ktoré by krajina chcela obrániť, ale nemá inštitúciu, ktorá by to mohla urobiť. "Chýbajú nám azylové domy, legislatíva umožňuje agresorovi bývať v jednej domácnosti s obeťou násilia príliš dlhý čas, nemáme dostatok ochranných prostriedkov na to, aby sme agresora z domácnosti dokázali dostať," podotkol. 
      

Preto je podľa poslanca dobré, že je na jednom mieste v stratégii napísané, k čomu sa Slovensko zaviazalo ako krajina, kde sú nedostatky a ako ich odstrániť. Slovensko síce preberá do svojej legislatívy medzinárodné záväzky v oblasti ľudských práv, niektoré veci ale zostávajú len na papieri, dodal Poliačik.
      

Podľa poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO) je na tom Slovensko v mnohých otázkach dobre a stratégia je na to, aby sa povedalo, v ktorých otázkach ešte treba zabrať a čo by mali byť ďalšie záväzky. Dokument môže priniesť podľa neho výsledky.
      

"Jedným z práv je napríklad právo na spravodlivý proces. Dostávame sa k tomu, že máme obrovské súdne prieťahy. Ak pri práve na spravodlivý proces budeme trvať, pod touto stratégiou, ktorá je prijatá, na inštitucionálnej podobe toho tlaku, tak sa môžeme dopracovať k nejakým výsledkom a ľudia sa dočkajú nie súdnych prieťahov, ale vymožiteľnosti práva alebo spravodlivosti," myslí si. Na stratégiu by ale mali podľa neho nadviazať ďalšie dokumenty.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies