Pokračuje proces s údajným prevádzačským gangom

NETKY.SK • 20 September 2010, 11:04 • 2 min
Pokračuje proces s údajným prevádzačským gangom

Pokračuje proces s údajným prevádzačským gangom

slovakia

left justify in out

img

Pred trojčlenným senátom Okresného súdu Bratislava I dnes pokračuje hlavné pojednávanie v kauze údajného medzinárodného prevádzačského gangu, v ktorom pôvodne figurovalo až osem osôb.
      Súd sa dnes oboznamuje s listinnými dôkazmi, keď sa nedostavil predvolaný svedok. Jedného z obžalovaných eskortovali na dnešný proces z Ústavu na výkon väzby. V prípade sa pojednávalo na začiatku júla, keď vypovedali dvaja svedkovia, jeden z nich taxikár, ktorý mal obžalovaných viezť vo svojom aute. Predtým sa v tejto veci malo konať koncom apríla, vtedy však proces odročili, keďže jeden z obžalovaných Mohammad K. zrušil plnú moc svojej právnej zástupkyni a zvolil si nového obhajcu. Ten zároveň súd požiadal o odročenie procesu z dôvodu, že potrebuje čas na naštudovanie spisu.
      Vo veci sa malo konať aj v marci. Pre neprítomnosť obžalovaného Mangata S. a niektorých obhajcov musel ale senát pojednávanie odročiť. Mangat S. vtedy zaslal súdu písomné vyjadrenie, že bol premiestnený do tábora v Medveďove. Na to, aby sa mohol zúčastniť na procese, bolo potrebné poslať mu do nového miesta jeho pobytu predvolanie.
      Trojčlenný senát na poslednom januárovom pojednávaní prepustil z väzby už spomínaného obžalovaného Mangata S. Vtedy uviedol, že sa bude zdržiavať v Pobytovom tábore v Rohovciach. Zároveň súdu prisľúbil, že ak by ho premiestnili do iného tábora, tak túto skutočnosť oznámi. Vo väzení tak zostali už len dvaja muži, ktorí figurujú v tejto kauze.
      Medzi obžalovanými sú okrem Slovákov aj Indovia a jeden Afganec. Obžalovaní sú z pokračovacieho zločinu prevádzačstva. Podľa obžaloby mali od 28. decembra 2006 do 19. septembra 2007 ako členovia organizovanej skupiny v úmysle získať priamu finančnú výhodu pre seba a tak naplánovať, skoordinovať a zabezpečiť vo viacerých prípadoch prechod cez územie SR pre občanov Indie, Pakistanu a Bangladéša. "Obvinení M. S., B. S., S. S. a M. K. mali zabezpečiť migrantov na prevoz, byty a domy ako sklady, obvinení K. G., A. U., S. V. a J. O. mali prepravovať migrantov z utečeneckých táborov do skladov, z nich potom v kamiónoch na územie štátov EÚ," povedal pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.
      Najvyšší súd (NS) SR v polovici mája potvrdil rozsudok bývalého Špeciálneho súdu (ŠS) v Pezinku v prípade iného vyše 20-členného prevádzačského gangu.
      Bývalý Špeciálny súd v Pezinku ukončil kauzu prevádzačského gangu približne pred vyše rokom, 14 obžalovaným vtedy uložil nepodmienečné tresty od troch do osem rokov. Ďalším piatim uložil súd 9. marca 2009 podmienečné tresty, dvom peňažné tresty, u jedného upustil od potrestania a troch obvinených oslobodil spod obžaloby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies