Podvodníci vylákali od dôchodcov v Banskobystrickom kraji tisíce eur

NETKY.SK • 10 November 2016, 10:27 • 2 min
Podvodníci vylákali od dôchodcov v Banskobystrickom kraji tisíce eur

BANSKÁ BYSTRICA – Ďalšie prípady, keď boli seniori podvodne pripravení o finančnú hotovosť, zaznamenala počas uplynulých dní polícia v Banskobystrickom kraji.

slovakia

left justify in out

TASR o nich informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Andrea Petrovičová, podľa ktorej sa osoby vyššieho veku pre svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť stávajú najčastejšie obeťami podvodov a krádeží.

 

Prvý prípad sa stal v okrese Veľký Krtíš, kde dvaja doposiaľ neznámi páchatelia telefonicky kontaktovali 67-ročnú ženu z obce Ľuboriečka, pričom jeden z nich podľa hovorkyne tvrdil, že jej syn mal spôsobiť dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu, pri ktorej vraj vážne zranil jeho manželku. „Druhý muž, ktorý vystupoval ako lekár, tvrdil, že vybaví, aby syn poškodenej nemal z tejto 'dopravnej nehody' žiadne problémy. Uvedením nepravdivých informácií podvodne vylákali od dôchodkyne dňa 30. októbra finančnú hotovosť vo výške 800 eur a na druhý deň ešte ďalších 1500 eur,“ konkretizovala hovorkyňa.

 

Podobný prípad sa stal v nedeľu 6. novembra v obci Dobroč v Lučeneckom okrese. „Neznámy páchateľ, vystupujúci ako policajt, prišiel okolo 11.45 h k dverám rodinného domu a 84-ročnému mužovi uviedol, že jeho syn mal haváriu. Pod zámienkou, že je potrebné zaplatiť za odtiahnutie nepojazdného auta, vylákal od dôchodcu 1000 eur,“ uviedla hovorkyňa s tým, že následne ešte využil nepozornosť seniora a z plechovej škatuľky, kde mal uschované peniaze, ukradol 4500 eur.

 

V treťom prípade neznámy páchateľ v pondelok 7. novembra okolo 8.00 h telefonicky kontaktoval 67-ročného muža z Tisovca v okrese Rimavská Sobota a predstavil sa ako jeho syn. „Tvrdil, že mal dopravnú nehodu a potrebuje peniaze na vyplatenie lekára. Požiadal poškodeného, aby doniesol 2000 eur na vopred dohodnuté miesto ku kostolu. Keď tam poškodený prišiel, na mieste sa nikto nenachádzal,“ povedala Petrovičová a doplnila, že senior sa teda rozhodol vrátiť domov.

 

„Vtom prišlo pred jeho dom osobné motorové vozidlo, v ktorom sedel muž vo veku približne 50 rokov. Otvoril okno na strane spolujazdca a povedal dôchodcovi, aby peniaze položil na sedadlo. Keď tak urobil, muž odišiel s vozidlom na neznáme miesto,“ priblížila hovorkyňa.

 

Polícia aj v súvislosti s týmito prípadmi upozorňuje seniorov, aby boli pri obdobných telefonátoch a návštevách maximálne obozretní. „Nikdy nedávajte cudzím osobám peniaze. Vždy si overte, či volal váš príbuzný a obratom mu zavolajte. Cudzie osoby nikdy nevpúšťajte do svojho príbytku. Pokiaľ sa vám osoba predstaví ako policajt, overte si túto skutočnosť na bezplatnom telefónnom čísle 158. Na uvedené číslo volajte aj v prípade, že máte podozrenie, že by mohlo ísť o podvod a neviete sa skontaktovať s príbuznými,“ zdôraznila Petrovičová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies