Podmienky pre podnikanie na Slovensku sú podpriemerné

NETKY.SK • 18 August 2010, 13:44 • 2 min
Podmienky pre podnikanie na Slovensku sú podpriemerné

Podmienky pre podnikanie na Slovensku sú podpriemerné - Slovensko Najväčšími prekážkami v podnikaní na Slovensku naďalej zostávajú korupcia, zlá vymožiteľnosť práva, nestabilita zákonov a vysoké odvodové zaťaženie. Celková spokojnosť s podmienkami pre pod

slovakia

left justify in out

Najväčšími prekážkami v podnikaní na Slovensku naďalej zostávajú korupcia, zlá vymožiteľnosť práva, nestabilita zákonov a vysoké odvodové zaťaženie. Celková spokojnosť s podmienkami pre podnikanie v krajine sa posunula z mierne nadpriemernej v roku 2006 na podpriemernú. Rovnako sa za posledné 4 roky zhoršili aj podmienky na začatie podnikania. Tie v súčasnosti hodnotí skôr negatívne až polovica podnikateľov a manažérov v SR, zatiaľ čo v roku 2006 prevládala spokojnosť. Vyplýva to zo Správy o stave podnikateľského prostredia na Slovensku v roku 2010, ktorú vypracovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).
      Korupciu ako rozhodujúcu alebo vážnu prekážku pre fungovanie svojho podnikania označilo v prieskume vyše 85 % respondentov. V porovnaní s výsledkami z roku 2006 sa tento problém presunul zo 4. na 1. priečku. Takmer rovnako ohodnotili manažéri a podnikatelia aj stav vymožiteľnosti práva cez súdy.
      Na tretej a štvrtej priečke figurujú nestabilita a nejednoznačnosť zákonov a vysoké odvodové zaťaženie. Pre takmer tretinu podnikateľov sú rozhodujúcou a pre ďalších 50 % z nich vážnou prekážkou v ich podnikaní.
      Ďalším vážnym problémom z pohľadu respondentov je aj fungovanie verejného obstarávania. Za rozhodujúcu alebo vážnu prekážku považujú súčasnú prax v tejto oblasti tri štvrtiny respondentov.
      V správe sa PAS venuje aj konsolidácii verejných financií. Súčasnej vláde odporúča napríklad zredukovať neužitočnú agendu štátnych a iných verejných inštitúcií alebo zrušiť vianočný príspevok k dôchodku. Ďalšiu možnosť pre zlepšenie situácie vidí aj v zrušení možnosti súbehu mzdy a poberania predčasného dôchodku. Okrem toho PAS podporuje aj zavedenie tzv. dlhovej a deficitnej brzdy a jej ukotvenie v zákone.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies