Tisíc a jeden spôsobov, ako prejavovať láskavosť

NETKY.SK • 27 November 2019, 07:42 • 2 min
Tisíc a jeden spôsobov, ako prejavovať láskavosť

Vynálezcom láskavosti je Boh. Ktokoľvek sa rozhodne darovať ju ďalej, kráča v jeho stopách.

slovakia

left justify in out

Láskavosť má viaceré podoby. Nie vždy musí byť okázalá, oblečená do krikľavých farieb a všade vyhlasujúca, koľko dobra stihla vykonať. Naopak, čím menej nápadná je, tým väčší odkaz posiela ďalej.

 

Skutočná láskavosť vychádza zo všeobecnej sympatie k spoločnosti. V jej strede sa nenachádza nič také, čo by sa len trochu podobalo na odsudzovanie, povyšovanie alebo zámerné prehliadanie.

 

Láskavosť je niekedy taká drobná ako mravec, skoro by sa dala zašliapnuť pod ťarchou stále sa niekam ponáhľajúcich topánok. Niekedy je jej veľkosť podobná širokému úsmevu, ktorý sa venuje bez nejakej viditeľnej príčiny, niekedy je horúca ako stisk ruky, ktorý uisťuje o spolupatričnosti. A niekedy...

 

Len tak


Dvere do obchodu sa otvorili a do priestoru vstúpila žena. Niesla si svoj hmotný majetok - batoh a spacák. Jej vzhľad nabádal tipovať, že nemá domov a ani finančné prostriedky na väčší nákup. Rozruch okolo seba nevytvárala, od predavačky potrebovala jedinú informáciu.


„Robíte tu aj kávu?"


Predávajúca prikývla, a tak sa žena zaradila medzi čakajúcich. Vzhľadom na skutočnosť, že obchod bol malý, netrvalo to dlho a zákazníčka sa chystala platiť.


„Nie, to netreba. Niekto pred vami už tú kávu zaplatil za vás," zareagovala predavačka. 


Žena by rada poďakovala, ale nebolo komu. Darca totiž už odišiel, nechal za sebou iba láskavosť.

 

img

 

Myslím na teba


Istá dievčina bola dlhšie chorá, a tak vynechala nedeľu či dve a nezúčastnila sa na pravidelných bohoslužbách. Ničnerobenie jej nijako neprospievalo a postupne klesala aj na duchu. V jedno popoludnie sa jej rodina vracala z návštevy cirkvy, sprevádzalo ju však nejaké hlasné nadšenie.


„Poď sem! Niečo tu pre teba máme," zvolali na dievčinu.


Tá sa s nevôľou pobrala do kuchyne, popod nos si šomrala, pretože sa domnievala, že to nebude nič, čo by bolo hodné vyrušenia.


„Posiela ti to niekto z cirkvi. Lebo na teba myslí a dúfa, že sa skoro uzdravíš," zahlásila jej mama a do rúk jej vtisla velikú kyticu kvetov.


Dievčina sa potešila. Veď práve včera si želala, aby jej niekto daroval kvety!

 

Nemusí byť sviatok


Zuzka miluje svoju prácu a robí ju nielen dobre, ale aj s priložením duše. Raz sa rozhodla, že pre kolegov upečie koláč. Nikto nemal nijaký sviatok, ale i napriek tomu si rada odkrojila z času a pripravila sladkosť.

 

Spolupracovníkov jej gesto dojalo, jeden z nich síce nič nepovedal, ale pohľad dostatočne rečnil aj za neho. Nikto predtým pre neho nič neupiekol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies