Podmienky držania expanzných zbraní sa sprísnia

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 08:19 • 2 min
Podmienky držania expanzných zbraní sa sprísnia

BRATISLAVA – Podmienky držania expanzných zbraní a ich predaj cez internet sa sprísnia. Vyplýva to z novely zákona o zbraniach a strelive, ktorú poslanci prerokujú v úvode šiesteho dňa 51. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia o návrhu diskutujú v skrátenom legislatívnom konaní. Expanzné zbrane sú znefunkčnené zbrane, ktoré sa však ďalšou úpravou dajú prerobiť na schopné streľby. "Podnetom na vypracovanie návrhu zákona je zavedenie evidencie expanzných zbraní pre ich masívne rozšírenie, čo by mohlo viesť k reálnemu ohrozeniu bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike," vysvetľuje ministerstvo vnútra, ktoré právnu normu vypracovalo.
Novela zavádza povinnosť ohlásiť na políciu nadobudnutie expanznej zbrane upravenej zo štandardnej strelnej zbrane a predložiť ju na zaevidovanie. Na základe zaevidovania bude vydaný preukaz zbrane. Upravuje sa aj postup pri úprave zbraní na expanzné. "Konkrétne sa ustanovuje povinnosť upravenú zbraň označiť expanznou značkou," píše sa v návrhu. Zmeny v legislatíve sa týkajú aj internetového predaja zbraní. Ponechá sa možnosť takéhoto predaja medzi držiteľom zbrojnej licencie a inou osobou, ktorá má oprávnenie v rámci svojej podnikateľskej činnosti na nákup a predaj zbraní a streliva. Novela zároveň zavádza povinnosť Slovenskej poľovníckej komory oznámiť policajnému zboru odňatie poľovného lístka, ktorý má byť podmienkou na vydanie zbrojného preukazu na poľovné účely.


Dopoludnia budú poslanci pokračovať v rozprave k sérii návrhov, ktoré predložil minister vnútra Robert Kaliňák. Okrem noviel zákonov o matrikách, azyle a ďalších sa má voliť aj predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov SR. Jedinou kandidátkou je bývalá šéfka tlačového oddelenia NR SR Soňa Pőtheová.
Popoludní čaká zákonodarcov obligátna štvrtková Hodina otázok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies