Podľa vzoru USA: Všetci, ktorí budú chcieť vstúpiť do priestoru EÚ sa budú musieť registrovať, zaplatia päť eur

NETKY.SK • 16 November 2016, 13:39 • 2 min
Podľa vzoru USA: Všetci, ktorí budú chcieť vstúpiť do priestoru EÚ sa budú musieť registrovať, zaplatia päť eur

BRUSEL – Európska únia sa inšpirovala americkým systémom a podľa denníka Die Welt pripravuje Európska komisia povinnú registráciu pre všetkých, ktorí chcú vstúpiť do Schengenského priestoru.

slovakia

left justify in out

Všetci, ktorí majú s EÚ zavedený bezvízový styk sa budú musieť registrovať na internete a zaplatiť 5-eurový poplatok.

 

Podľa nemeckého denníku Die Welt si chce týmto Brusel overiť, či prichádzajúci ľudia nie sú rizikom pre EÚ. Registrovať sa bude musieť každý, kto už prekročil hranicu 18 rokov a žije v krajine, ktorá má s EÚ bezvízový styk. Po novom budú musieť vyplniť formulár na webe Európskeho systému pre cestovné informácie a povolenie – ETIAS.

 

Eurokomisár Dimitris Avramopulos označil ETIAS za posledný diel v skladačke na kontrolu hraníc Schengenu. „Bude spájať naše bezpečnostné a migračnej politiky dohromady. Zatiaľ máme niekoľko predbežných informácií o viac ako 30 miliónov cestovateľov, ktorí každoročne vstupujú do schengenského priestoru a je pravdepodobné, že toto číslo narastie v najbližších rokoch na 40 miliónov,“ povedal Avramopulos.

 

Registrácia by mala trvať desať minút. Okrem bežných informácií ako je meno, bydlisko, dátum narodenia, bude musieť žiadateľ vyplniť aj informácie o zdravotnom stave, či nemá zápis v trestnom registri, alebo o tom, či nepobývali vo vojnových zónach.

 

Úrady potom tieto dáta porovnajú s databázou Europolu, Schengenského informačného systému, alebo Európskeho informačného systému registrov trestov.

 

Toto povolenie sa bude udeľovať na päť rokov a žiadatelia budú môcť platiť kreditnou kartou. Tento návrh musia odhlasovať eurokomisári. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies