Nad prezidentku Zuzanu Čaputovú pustili drony, dôvod bol praktický

NETKY.SK • 28 Júl 2020, 15:00 • 2 min
Nad prezidentku Zuzanu Čaputovú pustili drony, dôvod bol praktický

Na Slovensku je lietanie s dronmi stále populárnejšie. Použitie takýchto lietajúcich pomocníkov sa stalo v mnohých oblastiach nenahraditeľné. A tak vzniklo už aj množstvo firiem, ktoré podnikajú vďaka dronom. Ich prostredníctvom bola vysielaná časť inaugurácie prezidentky, iné firmy pomocou lietajúcich prístrojov vykonávajú poľnohospodársky postrek. Ako sa niektorí nadšenci k tomuto hobby dostali a čo zaujímavé s dronmi zažili?

slovakia

left justify in out

Cez výskum viniča

Pilot dronov, ktorý je zároveň vo firme Beveling špecialistom na fotogrametriu a skenovanie sa k tomuto koníčku dostal vďaka univerzitným časom. "K dronom som sa dostal tak, že som išiel študovať do zahraničia, do Portugalska, na univerzitu. A tam sme sa venovali výskumu viniča," povedal Jakub Vanko s tým, že práve vďaka týmto zariadeniam zisťovali zdravie tejto rastliny.

 

Dva roky tvrdej práce

"Potom som sa vrátil naspäť na Slovensko a začal som robiť podobné veci aj tu," doplnil s tým, že v tom čase nemal vyriešené legislatívne záležitosti. "Takže najprv som nejaké dva roky zisťoval, čo všetko treba urobiť, čo všetko sa musím naučiť, čo všetko musím absolvovať. Ale konečne sa mi to podarilo, minulý rok, takže už to mám legálne," povedal nadšenec lietania s dronmi.

 

img

 

Dopravné nehody

V Českej republike už bežne využívajú drony na monitorovanie dopravných nehôd. Lastovičky takejto spolupráce sú už aj na Slovensku. A Jakub Vanko zažil zaujímavú príhodu, keď pomáhali dokumentovať dopravnú nehodu pomocou týchto lietajúcich strojov. „Bolo to pre znalcov, čo robia znalecké posudky z takýchto dopravných nehôd, ale počul som, že vraj už aj policajti sa školia,“ povedal s tým, že drony už nakúpili aj pre strážcov verejného poriadku. 

 

 

img

 

Príhoda s dravcom 

No adrenalín priniesla najmä situácia v Portugalsku. "Tam sme mali trošku väčší dron, nie taký bežný, čo kúpite v obchode. Chytil nás taký veľký okrídlený dravec," povedal Vanko a dodal, že že dron sa neskôr našiel vďaka GPS a škoda na ňom bola len do 100 eur. "To, čo bolo poškodené, to telo, to je tá najlacnejšia časť. Elektronika nebola poškodená," uzavrel Jakub Vanko.

 

Natáčanie prezidentky

Pre Miroslava Fránika zo Skywalkers Slovakia bola cesta k dronom postupná. "Od hobby lietania s hračkami, postupne zábava prerástla do pracovnej zábavy," povedal s tým, že prvý dron si skladal sám a postupne ho vylepšoval napr. pridaním obrazového prenosu. "Táto záľuba nakoniec skončila tak, že robíme živé prenosy s dronmi do televízií na Slovensku a v Čechách," doplnil s tým, že najzaujímavejšie bolo monitorovať inauguráciu prezidentky Zuzany Čaputovej.

 

img

 

"Spolupráca so všetkými obrannými a ochrannými zložkami, spoľahnutie sa RTVS iba na kameru vo vzduchu v obrovskom celoštátnom prenose," doplnil s úsmevom, že išlo o veľkú zodpovednosť spojenú s obrovským zážitkom.

 

Postreky polí

Pomocou dronov sa dnes zabezpečujú viaceré zaujímavé oblasti. Okrem umeleckého natáčania či fotografovania sú to napríklad aj postreky. "Postrekovanie dronom je na trhu poľnohospodárskeho postrekovania relatívne nové. Tam, kde Improvu ponúka najväčšiu výhodu oproti iným tradičným metódam postrekovania plodín, sú náklady na prístup na pole a vstupné náklady," uvádza firma, ktorá sa na túto oblasť zameriava. "Robíme to s vášňou," píše iná spoločnosť -  MANOIfactory, ktorú založil nezávislý filmár a fotograf Martin Grajciar.

 

img

 

Ten rovnako hobby spája s prácou. "Martin pracoval a spolupracoval na mnohých úspešných a oceňovaných filmoch, pracuje ako nezávislý kameraman a má dlhoročné skúsenosti s prácou v extrémnych podmienkach a na ťažko dostupných miestach," dopĺňa katalóg firiem pracujúcich s dronmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies