Podľa ÚVZ vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách klesla v 6 krajoch

NETKY.SK • 26 Január 2024, 16:18 • 2 min
Podľa ÚVZ vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách klesla v 6 krajoch

BRATISLAVA - Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v prvom kalendárnom týždni tohto roka klesla v Trnavskom, Trenčianskom, Žilinskom, Nitrianskom, Prešovskom a Košickom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 14 vzoriek. "Štrnásť vzoriek bolo pozitívnych na prítomnosť RNA SARS-CoV-2. V troch vzorkách (21,43 percenta) došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 11 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu," priblížil úrad.

nového koronavírusu v odpadových vodách sa monitoruje od mája 2021. "Odvtedy sa kontinuálne vyšetrujú vzorky odpadových vôd z rovnomerne geograficky rozložených čistiarní odpadových vôd. V priebehu roka sa intenzita monitoringu optimalizuje podľa epidemiologickej situácie," dodal ÚVZ.

Do prvého kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 4686 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. "Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 4568 (97,48 percenta) vzoriek," uzavrel úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ÚVZ, Foto: Markíza / TVnoviny / Shutterstock / Aleksey Kurguzov (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies