Kto bol Petr Kellner? Miliardár z Českej republiky, ktorý si užíval život bez záujmu médií

NETKY.SK • 29 Marec 2021, 22:05 • 2 min
Kto bol Petr Kellner? Miliardár z Českej republiky, ktorý si užíval život bez záujmu médií

Smrť si nevyberá, ani v tom nie je žiadna logika. Keď niekto zomrie, musíme sa s tým len zmieriť a prijať to ako fakt. Našich západných susedov zasiahla smutná správa. Miliardár, o ktorom sa toho veľa nevedelo, vyhýbal sa médiám a len si žil svoj život, náhle z tohto sveta navždy odišiel. Ako sa však dostal Petr Kellner k takému bohatstvu?

slovakia

left justify in out

Mnoho milionárov sa už do bohatých rodín narodí. Toto však nebol prípad sympatického Petra Kellnera. Na jedného z najbohatších ľudí planéty sa vypracoval postupne vďaka tvrdej drine. O jeho živote sa toho veľa nevie. Rozhovory médiám veľmi neposkytoval a svoje súkromie si pevne strážil. Aj napriek tomu sa však niečo o ňom predsa len napísalo alebo povedalo.

 

Od tohto momentu sa to celé rozbehlo

Začíname v roku 1990, kedy ešte sám Petr ani netušil, čo sa z neho jedného dňa stane. V tomto období bol zamestnaný vo firme Impromat, kde predával kopírovacie stroje. Milionára z neho spravila tzv. "kupónová privatizácia". Spolu s dvomi partnermi založili v roku 1991 První privatizační fond (PPF). Problémom bol však vysoký vstupný kapitál vo výške desiatok miliónov korún, avšak podarilo sa im ho zohnať od holdingu Sklo Union. V privatizácii potom získali akcie viac ako 200 firiem v hodnote vtedajších 5 miliárd korún.

 

img

 

Veľký obchod 

Medzi jeho najväčšie úspechy patrí určite zisk a privatizácia Českej pojišťovny. Tá sa koncom 90. rokov dostala do krízy. Ako píše Petra Hublová z eReport, "k jej aktívam (100 miliárd českých korún) sa dostal vďaka vtedajšiemu českému ministrovi financií Ivanovi Kočárnikovi." Hrozilo, že štát bude na banku doplácať, preto sa jej akcie previedli aj na PPF. Kellnerovi sa následne podarilo zrealizovať čiastočný predaj talianskemu gigantovi Generali.

 

img

 

Televízia v ČR aj na Slovensku 

Ďalším krokom bolo založenie splátkovej spoločnosti Home Credit. Nebyť Petra Kellnera, TV Nova by už dnes možno vôbec neexitovala. Spoločnosť prevzal práve vtedy, keď sa nachádzala v problémoch s financiami. Minulý rok sa mu dokonca podarilo odkúpiť aj časť podielu TV Markíza, ktorá je súčasťou tzv. CME (Central media Enterprises). Startiup píše, že Kellner sa nedostal len k TV Nova a Markíze, ale aj k médiám v Bulharsku, Rumunsku a v Slovinsku.

 

Začal sa pohybovať aj v medicínskej oblasti. Jeho spoločnosť Sotio sa totiž venuje výskumu v boji proti rakovine prostaty. S PPF sa dostal k viacerým firmám. Celý dostupný zoznam ponúkame nižšie.

 

img

 

Okúsil aj filmovú tvorbu

Bol známy tým, že s vyhýbal kamerám, ale skúsenosti pred nimi pochytal už v detstve. Začiatkom 90. rokov pracoval na Barrandově ako asistent filmovej produkcie. Vyskúšal si aj hereckú rolu pred kamerou, avšak jeho ďalšia cesta, ako už vieme, sa začala uberať úplne iným smerom.

 

Nehnuteľnosti 

Ako miliardár vlastnil hneď niekoľko domov. Najčastejšie sa doma zdržiaval v Podkozí na Berounsku. Vlastnil však aj vilu v Prahe na Hanspaulce. Okrem toho mu patril aj zrub v Alpách či niekoľko víl v Španielsku a na Barbadose. Mnoho z týchto nehnuteľností prenajímal. Jeho celkový majetok sa pohybuje vo výške 300 miliárd českých korún. 

 

img

 

Podpora vzdelania a kultúry 

S tak veľkým obnosom peňazí sa začal neskôr venovať aj sponzoringu. S jeho menom sa spája napríklad sponzorstvo Divadla Járy Cimrmana či Letné shakespearovské slávnosti.

 

Uvedomoval si aj dôležitosť vzdelania. Bez neho by sa totiž len veľmi ťažko vedel pohybovať vo svete financií. Ako dieťa z chudobnej rodiny sa to mimo školy resp. univerzity, nemal ako inak naučiť. S manželkou Renátou spravovali spoločne nadáciu, ktorá pomáhala financovať napríklad aj súkromné gymnázium v Babicích pri Prahe. Chudobnejší študenti majú tak možnosť požiadať o plnú výšku školného formou štipendia.

 

 

Netajilo sa ani to, že absolventi tejto školy boli Kellnerovcami podporovaní aj počas ďalšieho štúdia na rôznych univerzitách. Gymnázium a základná škola "Open Gate School" už vo svojom názve láka do svojich útrob všetkých študentov, ktorí to chcú v živote niekam dotiahnuť. Snom Petra Kellnera bolo vychovať v jeho priestoroch novú českú elitu.

 

Rodina 

Manželku Renátu sme už spomenuli. Bola to Petrova druhá žena, s ktorou mal 4 deti. Verejnosti je známa len najstaršia dcéra Anna, a to len vďaka svojej šikovnosti. Podarilo sa jej totiž vyhrať majstrovstvá Českej republiky v parkouru na koni. Na súťaži sa vtedy nachádzal aj jej otec a "nešťastnou" náhodu vznikli na tomto podujatí aj jeho fotka. Totožnosť zvyšných troch detí nie je doteraz známa.

 

 

Tragická nehoda

Petr Kellner tragicky zahynul v sobotu 27. marca pri havárii helikoptéry na Aljaške. Vrtuľník havaroval za neznámych okolností. Viac sa dozviete v článku:

 

Pri havárii helikoptéry na Aljaške zahynul najbohatší Čech Petr Kellner

 

Viac o nehode sa dozviete aj v priloženom videu.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona