Podľa svetovej zdravotníckej organizácie WHO prudko stúpol v Európe výskyt osýpok

NETKY.SK • 24 Január 2024, 10:12 • 2 min
Podľa svetovej zdravotníckej organizácie WHO prudko stúpol v Európe výskyt osýpok

KODAŇ - Počet prípadov osýpok v Európe sa vlani od januára do októbra zvýšil takmer tridsaťnásobne v porovnaní s rokom 2022. Oznámila to v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá zároveň vyzvala na "naliehavú" očkovaciu kampaň.

slovakia

left justify in out

Minulý rok bolo v Európe v období od januára do októbra zaznamenaných 30.000 prípadov osýpok. V roku 2022 šlo o 941 prípadov hlásených za celých 12 mesiacov.

"V regióne sme svedkami nielen tridsaťnásobného nárastu počtu prípadov osýpok, ale aj takmer 21.000 hospitalizácií a päť úmrtí súvisiacich s osýpkami. To je znepokojujúce," uviedla WHO.

Európsky región WHO zahŕňa 53 krajín vrátane Ruska a niekoľkých stredoázijských štátov. V roku 2023 nahlásilo prípady osýpok 40 krajín. Najhoršie dopadli Rusko a Kazachstan, v oboch krajinách bolo hlásených približne 10.000 prípadov osýpok. V západnej Európe bolo najviac prípadov zaznamenaných v Británii (183).

Počas pandémie ochorenia COVID-19 došlo k poklesu úrovne zaočkovanosti proti tejto chorobe. V rokoch 2020 až 2022 nebolo v európskom regióne WHO zaočkovaných proti osýpkam približne 1,8 milióna dojčiat.

Osýpky patria k najnákazlivejším ochoreniam a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi — stačí kýchnutie či zakašľanie. Spôsobujú časté komplikácie, ako sú zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému, ktoré môžu byť aj smrteľné.

 

Diagnostika a liečba osýpok

Na diagnostiku osýpok lekárovi obvykle stačí výskyt vyrážok po tele, obzvlášť, ak pacient bol v kontakte s nakazenou osobou. Zo sterov z úst a nosohltanu sa dá stanoviť vírusová infekcia, pričom niekedy sa robí aj sérologické vyšetrenie pre dôkaz protilátok. Čo je však nutné pripomenúť: V súčasnosti neexistuje žiadna účinná liečba osýpok.

 

Liečia sa zväčša len sprievodné príznaky a komplikácie. Vo všetkých prípadoch je preto odporúčaná hospitalizácia, čím sa pacient izoluje a lekári majú jeho zdravotný stav pod kontrolou a dokážu predísť prípadným komplikáciám. K antibiotickej liečbe sa pristupuje len vtedy, keď sa rozvinie bakteriálna superinfekcia. Najúčinnejšou prevenciou je preto ešte stále vakcinácia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP / WHO, eTabletka, Foto: SITA / Getty Images / iStockphoto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies