Podľa školských organizácií sa na nepedagogických pracovníkov zabúda

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 16:39 • 2 min
Podľa školských organizácií sa na nepedagogických pracovníkov zabúda

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva sa hlbšie nezaoberá situáciou nepedagogických zamestnancov v školstve a zatiaľ nerieši ani to, aký bude návrh rozpočtu pre rok 2017, ktorý by vykryl ďalšie hendikepy v slovenskom školstve. Po dnešnom rokovaní školských organizácií, ktoré vo februári podpísali spoločnú Deklaráciu na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy v SR, to uviedol predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

slovakia

left justify in out

To, že sa pri zvyšovaní platov učiteľov od septembra o šesť percent nemyslelo aj na nepedagogických zamestnancov, považuje predsedníčka Združenia základných škôl Slovenska Alena Petáková za zlú správu. "Ja ako riaditeľka školy musím dofinancovať takýchto ľudí do minimálnej mzdy. Prečo v rezorte školstva sa vraví, že nepedagogickí pracovníci patria do verejnej správy. Prečo v iných rezortoch verejnej správy sú peniaze na ich stopercentný osobný príplatok, ale v rezorte školstva nie sú," skonštatovala Petáková.

 

Podľa Ondeka je dôležité, aby ministerstvo riešilo nielen krytie platov učiteľov, ale samotný chod škôl. V rámci financovania škôl navrhuje, aby sa vychádzalo nielen z normatívneho financovania, ktoré považuje za neaktuálny systém, ale aj zo mzdových inventúr.

 

Martin Putala z Rady vysokých škôl SR vidí najväčší problém v tom, že reformy a skvalitnenie vysokých škôl nie sú zatiaľ dostatočne finančne kryté. "Naším základným cieľom je, pomôcť vytvoriť tlak na narábanie s verejnými zdrojmi tak, aby sa pre školstvo dostal taký objem prostriedkov, aký mu patrí analógiou s vyspelými štátmi sveta," uviedol.

 

V prípade navýšenia platov pre učiteľov od septembra o šesť percent sa školské organizácie zhodli na tom, aby sa to odzrkadlilo v plnej miere v tarifnej zložke. Odmietajú teda možnosť, aby časť navýšenia išla do motivačnej zložky mzdy. "Pokiaľ sa finančné prostriedky nedajú do taríf, tak sa nikdy nestávajú nárokovou zložkou. Nie je to istota," upozornil Ondek.

 

Školské organizácie chcú svoje pripomienky oznámiť ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (SNS) vo štvrtok (19.5.) počas okrúhlych stolov z oblasti vysokého a regionálneho školstva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies