Podľa parazitológa aj nižší počet komárov môže byť veľmi nebezpečný

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 12:03 • 2 min
Podľa parazitológa aj nižší počet komárov môže byť veľmi nebezpečný

Podľa parazitológa aj nižší počet komárov môže byť veľmi nebezpečný - Zaujímavosti Napriek tomu, že v tomto roku veľké záplavy neboli, obyvatelia sa sťažujú na zvýšené množstvo krvilačného hmyzu, predovšetkým komárov. Už aj ich nižší počet môže byť veľmi

slovakia

left justify in out

img

Napriek tomu, že v tomto roku veľké záplavy neboli, obyvatelia sa sťažujú na zvýšené množstvo krvilačného hmyzu, predovšetkým komárov. "Už aj ich nižší počet môže byť veľmi nebezpečný," povedal pre TASR špecialista na tropickú parazitológiu, pracovník Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Nasir Jalili.

"Nebezpečie hrozí v prípade, keď hmyz sa napije krvi zvierat alebo ľudí, ktorá obsahuje patogény pôvodcov, či už sú to bakteriálne, vírusové alebo parazitárne ochorenia, napr. malárie, dirofilárie niektorých arbovírusov. V organizme komárov dozrievajú patogény v horúčavách rýchlejšie a môžu sa preniesť aj na človeka," uviedol Jalili s tým, že na Slovensku neevidujú chorých na maláriu, lebo chýba tu pôvodca nákazy u chorého človeka. Prenášače, t. j. komáre z rodu Anopheles, sa tu síce vyskytujú, ale bez plazmodódií, teda bez pôvodcu choroby. "Pôvodca tropickej malárie potrebuje teplotu vonkajšieho prostredia počas celého dňa v priebehu dvoch týždňov nad 20 stupňov Celzia," vysvetlil.

V poslednom čase sa spomína aj tigrí komár, ktorý môže prenášať pôvodcov rôznych chorôb, napr. vírus Chikungunia či Dengue alebo Západonílsky vírus. Vyskytuje sa v rôznych štátoch Európy a je mimoriadne nebezpečný. "V máji som sa zúčastnil na workshope v Rige, kde s vedcami z celej Európy sme hovorili aj o komároch, vírusoch a chorobách, ktoré prenáša hmyz, a samozrejme, sme hľadali aj riešenia," konštatoval.

Kým vlani komárov bolo veľmi málo, v roku 2010 bola situácia katastrofálna. Obyvatelia na južnom a juhovýchodnom Slovensku sa obávajú, že neúnosný stav sa môže v tomto roku zopakovať. Podľa konateľa dunajskostredskej spoločnosti Derakat, s.r.o., Zoltána Katonu po veľkých záplavách bol zamorený celý žitnoostrovský región. "Likvidácia komárov v roku 2010 patrí medzi naše najväčšie akcie, s takým veľkým počtom komárov som sa už dávno nestretol," konštatoval. Dodal, že odborníci sústavne upozorňujú na dôležitosť zničenia štípajúceho hmyzu. "Monitorovanie súčasného stavu, ktoré sa robí z vlastných zdrojov, jednoznačne poukazuje na to, že treba konať. My sme pripravení so špeciálnym ULV generátorom, ale chýba objednávka. Obce nemajú dostatok finančných prostriedkov, ale aj tak riešením je len celoplošná likvidácia," zdôraznil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies