Podľa HZS je lavínové nebezpečenstvo mierne, no najmä lokálne

NETKY.SK • 8 Január 2017, 13:36 • 2 min
Podľa HZS je lavínové nebezpečenstvo mierne, no najmä lokálne

BRATISLAVA - Lavínová situácia je podľa Horskej záchrannej služby (HZS) naďalej zradná a veľmi lokálna.

slovakia

left justify in out

Vo všeobecnosti prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo. Za poslednú periódu pripadlo najmä v západnej a severozápadnej časti hôr do 45 cm nového, suchého, prachové snehu. Sneh padal na tvrdý podklad pri silnom severnom až severozápadnom vetre, pričom bol sfúkaný do žlabov, pásma lesa a kosodreviny. Lavínové nebezpečenstvo je lokálne a je koncentrované do miest, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu. Obzvlášť nebezpečné sú miesta s terénnymi pascami, žlaby a prechody strmých svahov – hangov. Nový sneh je na väčšine takýchto strmých svahov len mierne spevnený. Vďaka chladu sú vrstvy čerstvo previateho snehu krehké a citlivé na zaťaženie. Ich uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Vplyvom nízkych teplôt sa v snehovej pokrývke vytvárajú menej stabilné hranato-zrnné vrstvičky snehu. Opatrný treba byť na tienistých svahoch.


Studený arktický vzduch ovplyvňuje podľa HZS stav počasia aj naďalej. Na horách teploty mierne stúpli, ale zato na podhorí sa miestami blížili k -30 stupňom Celzia. Ráno prevládalo mrazivé a jasné počasie s teplotami od - 22 do -14 stupňov. Vietor sa trochu utíšil a fúkal prevažne zo severovýchodu do 12 m/s, avšak popoludní a k večeru by sa malo znova rozfúkať. Sneh je z vyšších polôh sfúkaný do žľabov, hangov, pásma lesa a kosodreviny. Povrch snehu v stredných a nižších polohách je prachový, vyššie ufúkaný na tvrdý podklad až kôru. Miestami sa na tienistých svahoch, v snehovej pokrývke vytvorili menej stabilné hranato-zrnné vrstvičky snehu, ktoré môžu fungovať ako kritická vrstva pri doskových lavínach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies