Podľa Ciganikovej sa v koalícií rodí dohoda k návrhu o kolúznej väzbe

NETKY.SK • 16 Máj 2021, 14:59 • 2 min
Podľa Ciganikovej sa v koalícií rodí dohoda k návrhu o kolúznej väzbe

BRATISLAVA - K návrhu o kolúznej väzbe sa rodí kompromis.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to povedala poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) s tým, že nemá podrobné informácie o tom, ako by mala vyzerať finálna úprava.


„Dobrá správa je to, že sa podarilo dohodnúť odloženie hlasovania," povedala Cigániková, že by sa o veci mohlo hlasovať napríklad na ďalšej schôdzi parlamentu.

 

OĽaNO bude o kolúznej väzbe ešte diskutovať
To že na dohodu o téme väzby by bol dobrý ešte mesiac navyše pripustil aj poslanec György Gyimesi (OľaNO). „My budeme mať k tejto téme poslanecký klub v pondelok a tam si dohodneme stratégiu," povedal poslanec.

 

Dodal, že v klube OĽaNO sú poslanci, ktorí sú ochotní podporiť návrh z dielne Sme rodina. „Pedpokladám, že výsledkom môže byť aj voľné hlasovanie," povedal s tým, že novela by mohla byť posunutá do druhého čítania. 

 

"Je to spor medzi Máriou Kolíkovou a Sme rodina. My by sme sa chceli od toho držať bokom," poznamenal Gyimesi. Doplnil tiež, že v druhom čítaní môžu s navrhnutým zákonom robiť čokoľvek. V pléne ju môžu poslanci stiahnuť, doplniť, zmeniť, revidovať.

 

 

Myslí si však, že právna úprava kolúznej väzby zmenu nevyhnutne potrebuje. „Tie väzobné lehoty sa musia skrátiť, pretože mi nemôžeme dať na rovnakú úroveň človeka, ktorý je podozrivý z korupcie vo výške 10 000 eur s nejakým mafiánom, ktorý má na rováši niekoľko vrážd," zdôraznil poslanec.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár naložil ministerke spravodlivosti. Držať ľudí v kolúznej väzbe mesiace či roky, Sme rodina odmieta

 

Kolúznej väzbe je 155 ľudí
Podľa opozičného poslanca Matúša Šútaja Eštoka (Hlas-SD) je dnes v kolúznej väzbe v kombinácii aj s inými druhmi väzby 155 osôb.

 

Napríklad v Českej republike je ich podľa neho pre porovnanie 84. Akcelerátorom potreby zmeny podmienok väzby bola podľa poslanca aj samovražda bývalého policajného prezidenta generála Milana Lučanského.

 

„Bohužiaľ kolúzna väzba sa stala nejakým nástrojom, nechcem povedať na týranie, ale ako právnik ja osobne si ctím prezumpciu neviny a všetci, ktorí v tej kolúznej väzbe sú, sú z pozície práva nevinní," dodal.
 

Mohlo by vás zaujímať: Mária Kolíková kritizuje, že sa o kolúznej väzbe rokuje ako o poslaneckom návrhu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies