Počiatek: Vláda za štyri roky zastavila nepretržitý prepad stavebníctva

NETKY.SK • 8 December 2015, 11:50 • 2 min
Počiatek: Vláda za štyri roky zastavila nepretržitý prepad stavebníctva

BRATISLAVA – Vláda splnila za štyri roky všetky sľuby na zastavenie kontinuálneho prepadu stavebníctva. Na dnešnom stretnutí lídrov slovenského stavebníctva v Bratislave, ktoré organizuje analytická spoločnosť CEEC Research, to vyhlásil minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

„Počas tohto volebného obdobia sme začali s výstavbou viac ako 100 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, zmodernizovali sme stovky kilometrov ciest prvej triedy, intenzívne pokračuje modernizácia železničných koridorov, ako aj mestskej infraštruktúry,“ opísal Počiatek.

 

Tieto projekty mali podľa neho zásadný vplyv na objem peňazí, ktoré sa každý rok dostávajú do systému, no najmä pre pokles súkromnej spotreby v stavebníctve to nestačilo na zvrátenie trendu v predchádzajúcich rokoch. „Preto som rád, že rok 2015 je bodom obratu, keď sa predovšetkým veľké líniové stavby podpísali pod významný rast stavebníctva aj zamestnanosti v tomto sektore,“ zdôraznil minister.

 

Ako upozornil, výstavba diaľnic v tomto roku zamestnáva tisíce ľudí na celom Slovensku a prispela k tomu, že celý sektor za prvých deväť mesiacov vzrástol o 15 %. „Verím, že aj pomalý nástup zimy a stále veľká množina projektov, ktoré je nutné dokončiť v tomto roku, prispeje k tomu, že aj štvrtý kvartál bude pre stavebníctvo nadpriemerne úspešný,“ avizoval Počiatek.

 

Šéf rezortu dopravy konštatoval, že masívny príspevok štátu k výstavbe je spôsobený končiacim sa programovým obdobím pre eurofondy. Brusel totiž preplatí len projekty, ktoré sa dokončia do konca tohto roka. „Veľká množina projektov z tohto programového obdobia plynule prechádza aj do budúceho programového obdobia, sú to takzvané fázované projekty, čiže objem prostriedkov je pomerne významný a nedôjde k žiadnemu zásadnému výpadku,“ ubezpečil.

 

Štát podľa neho aktuálne súťaží niekoľko veľkých infraštruktúrnych projektov, pričom najväčším z nich je pripravovaný obchvat Bratislavy. „Z pohľadu štátu vidím v podstate nezmenený dopyt,“ uzavrel minister.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies