Počet utečencov pribúda, českí výrobcovia modulových domov nestačia vyrábať

NETKY.SK • 21 Február 2016, 15:57 • 2 min
Počet utečencov pribúda, českí výrobcovia modulových domov nestačia vyrábať

PRAHA - Pokračujúci prílev utečencov do Európy neustále zvyšuje dopyt po modulových stavbách.

slovakia

left justify in out

Dopyt je taký veľký, že českí výrobcovia týchto stavieb nestíhajú produkovať. Jedným z výrobcov je firma Touax pôsobiaca v Supíkoviciach na Olomoucku. Aj napriek tomu, že pôsobí v chudobnom kraji, stále má nedostatok zamestnancov.

 

Firma najnovšie získala tender na stavbu modulových domov pre Hamburg. "Vyhrali sme tender na stavbu 40 dvoj- až trojpodlažných objektov. Je to najväčšia zákazka v našej histórii," povedal pre server E15.cz manažér firmy Jan Petr. Z obytných kontajnerov vyrastie bývanie pre utečencov zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. "Ďalšie pôjdu do Mníchova. Nestíhame vyrábať, zháňame ľudí a do júna máme vypredané," dodal.

 

Firma Touax nie je jediná, ktorá vyrába obytné kontajnery pre utečencov. Hneď za kopcom v Zlatých Horách sídli firma Containex, konkurencia, ktorá dodáva do Rakúska a Nemecka. Ďalších niekoľko podobne zameraných firiem sa dá nájsť na juhu Moravy. Všetky vyrábajú na export.

 

Z kontajnerov sa pôvodne stavalo najmä dočasné zázemie pre robotníkov na stavbách, to už dnes neplatí. "Najväčším trhom pre modulové stavby je Nemecko. Stavajú sa tam z toho školy aj kancelárie. Táto technológia je tam široko akceptovaná a rozšírená. Škôlky v Mníchove alebo Hamburgu sa už inak ani nestavajú. Nemci sa naučili koordinovať pôrodnosť a stavebníctvo. Vedia, že na jednom mieste bude budova potrebná na päť rokov a potom bude využitá niekde inde," popisuje Jan Petr.

 

V Nemecku sa modulové domy vyrábajú tiež, ale oproti nim je Česko modulová veľmoc. Napriek tomu české firmy nedokázali taký vysoký dopyt vykryť a Nemci začali brať z Balkánu a Turecka. A ako dodal Petr, budú musieť brať aj z Číny, pretože výroba nestíha.

 

"Najväčším problémom sú pracovné sily," sťažuje si Jan Petr. "Máme 300 robotníkov plus 70 externistov. Oproti roku 2015 máme asi o 100 ľudí viac. Ďalších hľadáme, kde sa dá. V tomto regióne je vysoká nezamestnanosť, ale ľuďom sa tu veľmi nechce pracovať. Potrebujeme podlahárov, kúrenárov, remeselníkov všetkého druhu. Berieme aj ľudí bez skúseností," tvrdí.

 

Podobný problém rieši aj spoločnosť Česko-slezská výrobní, dcérska firma rakúskeho Containexu v Zlatých Horách, ktorá v dôsledku utečeneckej krízy rovnako zvyšuje výrobu. Česká časť firmy má podľa svojich webových stránok 420 zamestnancov a obrat skoro 700 miliónov Kč (25,9 milióna eur). Ako uviedol Radim Žáček z vedenia firmy v Zlatých Horách, darí sa im dobre, ale o publicitu nestoja. Väčšina českej verejnosti je totiž proti prijímaniu utečencov a žiadna česká firma nechce čeliť obvineniam, že na utečeneckej kríze zarába.

 

S podobnou kritikou sa stretol aj Jan Petr z Touaxu. "My by sme dodávali rovnako, aj keby táto kríza nebola. Iba blázon by sa zameral len na výrobu pre utečencov. Tá kríza bude trvať rok či dva a potom sa skončí. Rozšírime tým kapacitu a tú potom budeme chcieť udržať, ale inak nás to nezmení," dodal Petr.

 

 

12 dan von

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies