Počet mužov v povolaní sestra v SR klesá, bratmi ich nenazývajú

NETKY.SK • 12 Január 2015, 09:17 • 2 min
Počet mužov v povolaní sestra v SR klesá, bratmi ich nenazývajú

BRATISLAVA - Počet mužov, ktorí pracujú ako sestry či pôrodné asistentky, na Slovensku ubúda. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) registrovala ku koncu minulého roka 750 mužov v povolaní sestra a dvoch pôrodných asistentov.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo od januára 2005 do konca roku 2009 komora zapísala 470 nových mužov, v rovnakom období od začiatku roku 2010 do decembra 2014 pribudlo 282 mužov.
      

"V povolaní sestra a pôrodná asistentka je na Slovensku z celkového počtu 1,83 percenta mužov," priblížil člen Prezídia, člen Rady a riaditeľ kancelárie komory Milan Laurinc. Priemerný vek muža v povolaní sestra na Slovensku je 39 rokov. Napríklad na Malte je podľa Maltskej organizácie sestier takmer 40 percent mužov v povolaní sestra, pričom v USA a UK je to takmer 10 percent. Tieto rozdiely majú súvisieť aj s platovým ohodnotením.
      

Komora poukazuje, že mnoho pacientov v súčasnosti pri prvom kontakte nevie, ako má muža v povolaní sestra osloviť. Podľa Laurinca sú muži v ošetrovateľstve najčastejšie oslovovaní ako doktor, sestra, sestrička, zdravotník, ošetrovateľ a podobne. V Slovníku slovenského pravopisu sa nachádza slovné spojenie zdravotný brat, avšak nemá oporu v ošetrovateľstve a nepoužíva sa ani v bežnej praxi. Laurinc preto vyzýva jazykovedcov na diskusiu na tému oslovovania mužov v povolaní sestra a pôrodná asistentka.
      

"Mnoho ľudí v prvom rade napadne ako pozitívum mužov v povolaní sestra a pôrodná asistentka ich fyzický prínos pre ošetrovateľskú starostlivosť. Ja však vidím ich pozitívum v racionálnom prístupe k výkonu povolania, neprejavujú navonok svoje emócie tak, ako kolegyne, čo samozrejme neznamená, že nemajú cit," dodala prezidentka komory Iveta Lazorová. Za dôležitý považuje aj pohľad na uplatnenie mužov v zdravotníctve ako na oživenie kolektívu prefeminizovaného povolania sestra a pôrodná asistentka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies