Počet lesných požiarov v Kalifornii sa od soboty zdvojnásobil

NETKY.SK • 3 August 2015, 09:22 • 2 min
Počet lesných požiarov v Kalifornii sa od soboty zdvojnásobil

WASHINGTON - Rýchlo sa šíriace požiare v severnej Kalifornii si podľa dnešného vyjadrenia amerických úradov vyžiadali už najmenej jednu obeť a 12.000 civilistov museli evakuovať. S plameňmi bojujú aj dnes tisíce hasičov, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rekordne vysoké teploty a mimoriadne suché podmienky po štyroch suchých rokoch komplikujú snahy o zvládnutie požiarov, ktorých výskyt sa v niektorých častiach tohto regiónu od soboty po dnešok zdvojnásobil. Americký úrad pre správu lesov potvrdil, že hasič zo zboru pre správu lesov z Južnej Dakoty zahynul po tom, ako uviazol v pasci po náhlej zmene smeru vetra.

 

Guvernér Kalifornie Jerry Brown vyhlásil v sobotu výnimočný stav, čo umožňuje úradom rýchlejšie nasadenie záchranných tímov do horiacich oblastí, napísal denník The Los Angeles Times. Do boja s mohutnými lesnými požiarmi nasadili príslušné úrady približne 9000 hasičov a techniku. V najbližších dňoch sa k nim pripoja aj jednotky Národnej gardy.

 

V rôznych častiach amerického štátu Kalifornia vyčíňajú vyše dve desiatky veľkých lesných požiarov, pričom veľa z nich vypuklo po údere blesku.

 

Podľa predstaviteľa amerických lesných hasičov Mika Mintona ide v kalifornských lesoch o bezprecedentné požiare. "Zatieňuje to akýkoľvek požiar, čo sme tu kedy mali, dokonca aj požiare z roku 2008," vyhlásil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies