Lúčnica vyráža na turné s premiérovým programom Koločas

NETKY.SK • 29 Apríl 2023, 10:0 • 2 min
Lúčnica vyráža na turné s premiérovým programom Koločas

BRATISLAVA - Umelecký súbor Lúčnica vyráža na turné do 15 slovenských a českých miest. Uvedie celovečerný program Koločas, ktorý je prvou samostatnou premiérou od úmrtia profesora Štefana Nosáľa.

slovakia

left justify in out

"Veľkolepú inscenáciu s podtitulom O sile lásky a obyčajov choreograficky pripravil bývalý sólista Lúčnice Michal Dudáš," uviedol manažér vystúpení tanečného súboru Marek Barjak k prvému zo série podujatí venovaných 75. výročiu Lúčnice. Koločas prináša príbeh muža a ženy v kolobehu života a času. "V sprievode živého orchestra sa na javisku predstaví 45-členný tanečný súbor, spevácka skupina a spevácky zbor, ktoré tancom a spevom vytvárajú veľkolepé predstavenie," približuje Barjak.

 

Autorom libreta, choreografom a režisérom je bývalý sólista a tanečný pedagóg Lúčnice Michal Dudáš. Scénu pripravil Milan Ferenčík, kostýmy a masky Zuzana Drugová a Eva Farkašová Zálešaková. Autorom hudby je skladateľ, dirigent a inštrumentalista Róbert Faltus. "S folklórom som vyrastal od úplného detstva, obaja moji rodičia boli sólisti v SĽUK-u. Aktuálne žijem a pôsobím v Španielsku, som veľmi rád, že som sa mohol takýmto spôsobom vrátiť k svojim koreňom," komentoval spoluprácu s Lúčnicou Faltus.

 

img

 

Tanečný príbeh Koločas reprezentujúci kolobeh života je vyrozprávaný v metaforách výročných obradov. Program odráža stále živú, bohatú a rôznorodú slovenskú kultúru, zvyky a tradície. "Na princípe tanečného divadla ukazuje ideály človeka, keď pomocou viery v magickú silu obradov dobro víťazí nad zlom a láska prekonáva smrť," dodáva Dudáš.

 

Predpremiéru programu naplánovali symbolicky na 1. mája. "Presne v tento deň pred 75 rokmi vystúpila Lúčnica prvýkrát vo svojej histórii na Slovenskej poľnohospodárskej výstave v Prahe. Sme radi, že aj s touto premiérou začneme v máji, vystúpime v 15 slovenských mestách a následne ju slávnostne uvedieme aj v Slovenskom národnom divadle, Štátnom divadle v Košiciach a Národnom divadle v Brne," avizuje generálny riaditeľ Lúčnice Pavol Pilař. Predpremiéra predstavenia sa uskutoční v 1. mája o 19.00 h v Dome umenia Piešťany. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona