Ukrajina oznámila, že za posledný týždeň dobyla naspäť od Rusov 14 km2 územia

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 15:30 • 2 min
Ukrajina oznámila, že za posledný týždeň dobyla naspäť od Rusov 14 km2 územia

KYJEV - Ukrajina v pondelok oznámila, že jej ozbrojené sily dobyli za posledný týždeň naspäť od ruských okupačných síl 14 štvorcových kilometrov územia na juhu a východe krajiny.

slovakia

left justify in out

"Za posledný týždeň bolo na juhu Ukrajiny znovu dobytých vyše desať štvorcových kilometrov ukrajinského územia," informoval štátne médiá hovorca ukrajinskej armády Andrij Kovaľov. "V sektore (východného) mesta Bachmut oslobodila ukrajinská armáda od ruských votrelcov štyri štvorcové kilometre územia," doplnil Kovaľov. Medzi ukrajinskými a ruskými silami podľa neho prebiehajú ťažké boje blízko Bachmutu, o ktorom ruské sily uviedli, že ho v máji dobyli. Kyjev informoval, že od spustenia svojej protiofenzívy minulý mesiac opätovne dobyl celkovo 193 štvorcových kilometrov ukrajinského územia.

Ukrajina začala mimoriadne očakávanú protiofenzívu minulý mesiac, keď si už vytvorila zásoby západných zbraní a posilnila svoje ofenzívne jednotky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň povedal, že pomalá dodávka sľúbených zbraní brzdí kyjevskú protiofenzívu, a vyzval Spojené štáty a ďalších spojencov, aby Ukrajine poskytli zbrane aj muníciu dlhého doletu. Vyjadril nádej, že summit NATO, ktorý sa začne v utorok v litovskej metropole Vilnius, prinesie Ukrajine "ten najlepší výsledok".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies