Pobaltské štáty sa odpájajú od elektrickej siete napojenej na Rusko

NETKY.SK • 12 December 2014, 17:11 • 2 min
Pobaltské štáty sa odpájajú od elektrickej siete napojenej na Rusko

OSLO - Pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva v piatok súhlasili s plánom, na základe ktorého zosynchronizujú svoje elektrické siete s ostatnými členmi Európskej únie a postupne sa tak odpoja od Ruska. Má sa tak udiať do roku 2025.

slovakia

left justify in out

Elektrické siete pobaltských krajín sú dnes do veľkej miery zosynchronizované s Ruskom a Bieloruskom, čo je ešte pozostatok z obdobia, kedy Pobaltie patrilo k Sovietskemu zväzu. Do Európskej únie všetky tri štáty vstúpili v roku 2004. Rusko síce Estónsko, Lotyšsko ani Litvu nikdy neodpojilo zo svoje elektrickej siete a nikdy tým ani nehrozilo, v súčasnej napätej situácii súvisiacej s krízou na Ukrajine má však Brusel obavy, že by k tomu teoreticky mohlo prísť.

Litva už pred časom naznačila, že synchronizáciu svojej elektrickej siete s Ruskom považuje za jednu z hlavných bezpečnostných hrozieb pre krajinu. Najväčším otáznikom však tejto súvislosti zostáva fakt, do akej miery sa k elektrickej sieti EÚ pripojí ruská exkláva Kaliningrad nachádzajúca sa medzi Litvou a Poľskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies