Po útoku na nemocnicu v Gaze žiada Scholz vyšetrovanie

NETKY.SK • 18 Október 2023, 10:45 • 2 min
Po útoku na nemocnicu v Gaze žiada Scholz vyšetrovanie

AMMÁN / KÁHIRA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi vyjadril sústrasť po utorkovom útoku na nemocnicu v meste Gaza. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vyjadril zdesenie a žiada vyšetrovanie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Blinken bol v čase útoku v jordánskom hlavnom meste Ammán v rámci svojej cesty na Blízkom východe. Abbásovi podľa hovorcu amerického rezortu diplomacie Matthewa Millera telefonicky vyjadril hlbokú sústrasť nad stratami životov civilistov. Tiež potvrdil podporu zákonným ašpiráciám Palestínčanov.

Scholz vyjadril v spojitosti so zničením nemocnice zdesenie, pripomenul, že zomierajú a trpia nevinní a tiež vyjadril sústrasť s príbuznými obetí. "Je dôležité, aby bol tento incident dôkladne vyšetrený," napísal na sociálnej sieti.

Výbuch v nemocnici v Gaze odsúdili aj viacerí predstavitelia Európskej únie vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella a Predsedníčky európskeho parlamentu Roberty Metsolovej.

Pri útoku na nemocnicu prišli o život stovky ľudí. Obe strany konfliktu hovoria o útoku raketami. Úrady v pásme Gazy, kde vládne islamistické hnutie Hamas, i viaceré arabské krajiny pripisujú zodpovednosť Izraelu. Izraelská armáda zodpovednosť rázne odmieta a zverejnila zábery, ktoré podľa nej potvrdzujú, že útok spôsobila neúspešne odpálená raketa hnutia Palestínsky islamský džihád.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP / DPA, Foto: HNonline
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies