Po štvrťstoročí na slobode: Medvedice týrané v ukrajinskom cirkuse boli vykúpené

NETKY.SK • 21 Október 2019, 15:25 • 2 min
Po štvrťstoročí na slobode: Medvedice týrané v ukrajinskom cirkuse boli vykúpené

Mreže, nedostatok priestoru, strata vzájomného kontaktu, až tri vystúpenia počas jedného dňa. A toto dve medvedie sestry zažívali od malička dlhých 24 rokov.

slovakia

left justify in out

Teraz už nemusia, z ukrajinského cirkusu ich vyslobodila zbierka na ich vykúpenie. Od 9. marca si tak užívajú slobodu v rumunskom medveďom útulku.

 

Do ukrajinského cirkusu sa medvedie sestry Máša a Laura, teraz pomenované ako Dáša a Káťa, dostali, keď im bolo iba pár týždňov. Odvtedy medvedice čakal tvrdý tréning a až tri vystúpenia denne.

 

Keď medvedice zrovna nevystupovali, ako jazdia na bicykloch, skáču cez obruče a ďalšie podobné triky, trávili tieto 180-kilové zvieratá zvyšok dňa v zamrežovaných klietkach so stenami dlhými iba 1,5 metra. Mreže ich zároveň oddeľovali od seba. Čo podľa ich záchrancov viedlo k tomu, že boli zvieratá stále agresívnejšie.

 

"Agresia, ktorú v sebe medvedice mali, patrila mrežiam, ktoré ich od seba oddeľovali," povedal Lionel De Lange z organizácie Lawrence Anthony Earth Organization (LAEO), ktorá sa na vykúpenie medvedíc podieľala.

 

 

Podľa De Lange boli zvieratá sotva vypusteé do voľného priestoru medvedieho útulku v rumunskej Zarnesti, a hneď sa spolu začali maznať a hrať sa, a to napriek samotárskej povahe, ktorá je pre medvede typická.

 

"Táto záchrana bola jednou z tých nejemotívnejších, akú sme kedy usporiadali," popisoval svoje pocity De Lange. "Viete si predstaviť, že medvede, ktoré k sebe mali takto blízko, sa 24 rokov nemohli navzájom dotknúť inak ako cez železné mreže?"

 

Teraz čaká zvieratá budúcnosť v medveďom útulku Libearty. Tá ale samozrejme nie je zadarmo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies