Po stredajšom bombovom útoku v Afganistane popravia 11 teroristov z Talibanu či siete Hakkáníovcov

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 14:43 • 2 min
Po stredajšom bombovom útoku v Afganistane popravia 11 teroristov z Talibanu či siete Hakkáníovcov

KÁBUL - V Afganistane sa chystajú po stredajšom bombovom útoku v Kábule popraviť dovedna 11 usvedčených teroristov. Poprava sa uskutoční na základe dekrétu, ktorý dnes podpísal afganský prezident Ašraf Ghaní.

slovakia

left justify in out

Televízia Tolo TV uviedla, že medzi odsúdenými teroristami sú bojovníci z radikálneho islamistického hnutia Taliban, ale tiež teroristickej siete rodového klanu Hakkáníovcov.

 

Vedenie afganskej bezpečnostnej služby v noci nadnes vyhlásilo, že plán stredajšieho útoku v diplomatickej štvrti Kábulu bol vypracovaný sieťou Hakkáníovcov a pakistanská spravodajská služba - vojenská rozviedka ISI - sa na ňom priamo podieľala a koordinovala ho.

 

Hakkáníovci sú obzvlášť brutálna povstalecká skupina, ktorá veľmi tesne spolupracuje s fundamentalistickým hnutím Taliban. Afganistan dlhodobo podozrieva Pakistan z podpory tohto klanu i ochrany vedenia a radových členov Talibanu.

 

K zodpovednosti za stredajší útok, ktorý si vyžiadal zhruba 90 obetí na životoch a vyše 460 zranených, sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina.

 

Podozrenie z krviprelievania však padlo na hnutie Taliban a teroristickú organizáciu Islamský štát. Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid ale účasť na útoku poprel a zároveň odsúdil, že bol namierený proti civilistom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies