Po predĺženom víkende poslanci budú rokovať

NETKY.SK • 18 September 2016, 19:22 • 2 min
Po predĺženom víkende poslanci budú rokovať

BRATISLAVA – Opozičný návrh zákona o školskej samospráve chce odpolitizovať školstvo.

slovakia

left justify in out

„Právo veta zriaďovateľa pri voľbe riaditeľa školy sa javí ako hrubý zásah do demokratickej samosprávy školy, dáva priestor politizácii, klientelizmu a osobným predsudkom,“ povedal poslanec z OĽaNO Oto Žarnay. Preto je zmena zákona nevyhnutná pre lepšiu budúcnosť vzdelávania na Slovensku. Myslia si to poslanci z OĽaNO. Ako povedala poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová, jedným z cieľov predkladaného návrhu zákona je odpolitizovanie školstva vo veci výberu riaditeľa školy alebo školského zariadenia. Zároveň poslanci rokujú aj o návrhu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve z dielne poslancov NR SR za SaS Petra Osuského, Ondreja Dostála a Branislava Gröhlinga, ktorí chcú obnoviť postavenie školskej samosprávy pri rozhodovaní o riaditeľoch škôl a školských zariadení. O týchto návrhoch by mali poslanci hlasovať na utorkovej schôdzi NR SR, ktorá sa začína o 09:00.

 

Podľa súčasnej právnej úpravy má totiž zriaďovateľ školy alebo školského zariadenia, ktorým je obec alebo vyšší územný celok, pri voľbe riaditeľa školy či školského zariadenia tzv. právo veta. Platí totiž, že zriaďovateľ môže dvakrát po sebe odmietnuť kandidáta na tento post, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania. Pri druhom vyslovení nesúhlasu sa vyžaduje schválenie trojpätinovou väčšinou všetkých členov príslušného zastupiteľstva. „Je to proti duchu školského zákona. Zriaďovateľ má zástupcov v rade školy, ale nemôže tam byť primátor alebo starosta, ani riaditeľ školy. Vetácia rozhodnutia rady školy starostom je zásah do nezávislosti školy a politika na pôdu školy nepatrí,“ zdôraznila Remišová.

 

S návrhom nesúhlasí predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport Ľubomír Petrák zo strany Smer-SD. Nesúhlasí s tvrdením Remišovej, že by strana Smer-SD školstvo spolitizovala, keď minulý rok dala obciam či vyšším územným celkom (VÚC) kompetenciu odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy či školského zariadenia. „Vôbec si nemyslím, že sme spolitizovali školstvo," povedal Petrák s tým, že viac ako polovica starostov a obecných či miestnych poslancov je nezávislých.

 

Do parlamentu predkladá poslanec NR SR Jozef Viskupič (OĽaNO) novelu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), ktorou by sa zrušili koncesionárske poplatky. Viskupič chce návrhom zákona dosiahnuť zrušenie dvoch súčasných príjmov RTVS a ich nahradenie novým príjmom, ktorým bude každoročne poskytovaný príspevok zo štátneho rozpočtu. Viskupič v novele presne a jasne určuje mechanizmus výpočtu jeho výšky a to podľa neho zabezpečuje transparentnosť, nezávislosť, istotu objemu financií ako aj presné kritériá.
Príspevok je percentuálne stanovený k objemu hrubého domáceho produktu v Slovenskej republike. Zároveň určuje, že suma nikdy neklesne pod 100 miliónov eur. „Takéto ukotvenie koeficientu na ukazovateľ hrubého domáceho produktu (HDP) odkazuje na zvyšovanie príspevku v závislosti od výkonu slovenskej ekonomiky. Pri ukotvení sadzby na HDP treba tiež vziať na vedomie, že umelecká a audiovizuálna tvorba sa veľkou mierou podieľa na pridanej hodnote krajiny a takto zároveň na tvorbe hrubého domáceho produktu,“ zdôraznil poslanec. Zároveň navrhuje, aby rozhodujúcim obdobím, od ktorého sa bude odvíjať výška príspevku, bol kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa príspevok poskytuje. Podľa Viskupiča kombinácia povinného platenia úhrady za služby verejnosti, ktoré väčšina obyvateľstva považuje za nespravodlivé, a každoročného uzatvárania dodatku k zmluve so štátom, ktorý bol často „politickým bojom“ o vyššiu podporu a lepšie podmienky, je neudržateľná a politicky neobhájiteľná.

 

Na prerokovanie čakajú ďalšie návrhy zákonov z dielne OĽaNO a SaS. Medzi nimi napríklad návrh novely trestného zákona, zákona o sociálnom poistení, či zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.
Poslanci budú hlasovať aj o balíku ekonomických zákonov z dielne poslankýň OĽaNO Eriky Jurínovej, Sone Gaborčákovej, Silvie Shahzad a Anny Verešovej. Do konca schôdze majú zákonodarcovia ešte približne tridsať bodov. Posledným by mal byť návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies