Po násilných protestoch Kurdov vyhlásili v Turecku zákaz nočného vychádzania

NETKY.SK • 8 Október 2014, 10:50 • 2 min
Po násilných protestoch Kurdov vyhlásili v Turecku zákaz nočného vychádzania

ANKARA - Utorkové demonštrácie kurdskej menšiny a jej sympatizantov na podporu mesta Kobané obkľúčeného jednotkami organizácie Islamský štát (IS) prerástli v Turecku do zrážok s políciou, ktoré si vyžiadali najmenej 14 obetí na životoch a mnoho zranených.

slovakia

left justify in out

Demonštrácie v Turecku sprevádzali násilnosti - demonštranti podpaľovali autá a autobusy, ničili obchody, budovali cestné zátarasy a barikády, podpaľovali pneumatiky a útočili na policajtov zápalnými fľašami. Polícia v niektorých mestách - napríklad v Istanbule - proti nim použila slzotvorný plyn a vodné delá. 

 

Ako na svojej webovej stránke informoval denník Hürriyet, v  Istanbule i Ankare situáciu skomplikovali aj protidemonštrácie tureckých nacionalistov, ktorí útočili na kurdských aktivistov. V kurdských oblastiach na juhovýchode krajiny sa zasa rozpútali potýčky medzi kurdskými aktivistami a príslušníkmi islamistického hnutia Hizbullah, ktoré sympatizuje s IS, spresnila turecká agentúra Firat. Podľa nej si tieto incidenty vyžiadali niekoľko obetí na životoch.

 

V súvislosti s vyostrením situácie, a to najmä v oblastiach obývaných Kurdmi, úrady vyhlásili zákaz nočného vychádzania v niekoľkých okresoch v niekoľkých provinciách na juhovýchode Turecka. Podľa agentúr Anadolu a Dogan ide o provinciu Mardin, Van, Siirt a Diyarbakir - tam dnes zostali zavreté všetky školy a boli zrušené všetky lety. 

 

Utorkové protesty v Turecku boli súčasťou demonštrácií, ktoré sa konali v rôznych častiach Európy na podporu kurdských obrancov mesta Kobané na severe Sýrie. To je už niekoľko dní zovreté v obkľúčení jednotiek IS. Demonštranti protestovali aj proti postoju tureckej vlády i vlád západných štátov, ktoré sú podľa nich voči IS málo razantné.

 

Ako pripomenula agentúra AP, v západných krajinách žije mnoho Kurdov, z ktorých časť odcestovala do Sýrie, aby sa pridali k jednotkám kurdskej domobrany bojujúcim s IS. 

 

Situácia je mimoriadne vyhrotená najmä v Turecku, kde Kurdi už viac ako 30 rokov bojujú za uznanie svojej nezávislosti a kde najnovší vývoj udalostí v susednej Sýrii sledujú s obzvlášť veľkým znepokojením. Účastníci demonštrácií vo viacerých tureckých mestách obvinili vládu v Ankare z kolaborovania s IS, ktorej jednotky sa na severe Sýrie zmocnili desiatok prevažne Kurdmi obývaných dedín a teraz sa snažia dobyť aj Kobané.

 

Kurdskí demonštranti sa v utorok zhromaždili aj pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli a neskôr do nej vtrhli, dožadujúc sa dôraznejšieho zapojenia Európskej únie do boja proti džihádistom z IS, ktorí cielene prenasledujú a zabíjajú členov kurdskej menšiny v Iraku a Sýrii. 

 

Ďalšie protesty Kurdov boli v Holandsku, Francúzsku, Rakúsku či Švédsku, ako aj na Cypre, v Nórsku a Fínsku. Kurdskí aktivisti sa počas nich domáhali účinnejšej pomoci pre kurdské oddiely domobrany, najmä dodávok ťažkých zbraní, a posilnenia vojenskej spolupráce s kurdskými Oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú najsilnejšou kurdskou polovojenskou formáciou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies