Po kontakte s nakazeným na Covid-19 sa treba najprv izolovať. Testuje sa až na ôsmy deň

NETKY.SK • 22 Február 2021, 13:19 • 2 min
Po kontakte s nakazeným na Covid-19 sa treba najprv izolovať. Testuje sa až na ôsmy deň

SLOVENSKO - Ak dôjdeme do kontaktu s pozitívne testovaným na Covid-19, mali by sme ísť okamžite do karantény a otestovať sa až na ôsmy deň od kontaktu s nakazeným.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po úzkom kontakte s pozitívnym na koronavírus sa treba okamžite izolovať, nie testovať. Na túto častú chybu upozornilo Ministerstvo zdravotníctva.

 

img

 

Hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová zdôraznila, že osoby z úzkeho kontaktu sa majú testovať až po ôsmich dňoch izolácie. Po kontakte s pozitívne testovanou osobou je potrebné prihlásiť sa na test cez registračný formulár na stránke korona.gov.sk.

 

img

 

V prípade príznakov je možné využiť antigénové testovanie, pri bezpríznakovom priebehu testovanie RT-PCR. Povinná karanténa začína od momentu, keď sa osoba dozvie, že bola v úzkom kontakte s pozitívnym na ochorenie.

 

img

 

„U ľudí bez príznakov karanténa trvá 14 dní, aj v prípade, že podstúpia testovanie s negatívnym výsledkom. V prípade, ak sa u osoby vyskytne akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia, počas doby 14 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, o ukončení karantény rozhoduje všeobecný lekár,“ pripomenula Eliášová.

 

img

 

Upozornila aj na fakt, že i miernejšie zdravotné komplikácie je nutné konzultovať so svojím lekárom, aby sa zabránilo zhoršeniu zdravotného stavu pacienta.

 

Súvisiaci článok: Aké pravidlá platia od pondelka v okresoch podľa aktualizovaného Covid automatu?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies