V diaľničnom tuneli Ovčiarsko uskutočnili simulovanú dopravnú nehodu. Preverili schopnosti záchranných zložiek

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 18:30 • 2 min
V diaľničnom tuneli Ovčiarsko uskutočnili simulovanú dopravnú nehodu. Preverili schopnosti záchranných zložiek

HRIČOVSKÉ PODHRADIE - V diaľničnom tuneli Ovčiarsko, ktorý je súčasťou D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, bola uskutočnená simulovaná dopravná nehoda autobusu a osobných vozidiel. Cvičenie preverilo pripravenosť, schopnosti a súčinnosť všetkých zúčastnených strán.

slovakia

left justify in out

Simulovanú udalosť zameranú na odstránenie zdravotných následkov hromadného nešťastia, konkrétne dopravnej nehody autobusu, uskutočnili dnes diaľničiari v tuneli Ovčiarsko, ktorý je súčasťou D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Aby obmedzili dopravu v čo najnižšej miere, na precvičenie súčinnosti základných zložiek Integrovaného záchranného systému (IZS) a Národnej diaľničnej spoločnosti bola využitá uzávera tunelu počas jeho pravidelnej jarnej údržby. 

 

Prevencia a povinnosť zároveň

Cvičenie preverilo pripravenosť, schopnosti a súčinnosť všetkých zúčastnených strán. Operátor tunela identifikoval vzniknutú udalosť cez kamerový systém, aktivoval všetky bezpečnostné systémy tunela a oznámil vzniknutú udalosť na Koordinačné stredisko IZS. Na miesto udalosti boli následne vyslaní príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Zároveň pomáhali vykonávať záchranu osôb, ktorým prítomné posádky Záchrannej zdravotnej služby poskytovali prvú pomoc. O zabezpečenie plynulosti cestnej premávky sa priamo na mieste postarali hliadky Policajného zboru.

Zorganizovať taktické cvičenie raz za štyri roky je povinnosťou vyplývajúcou z nariadenia vlády a európskej smernice. Pomôže preveriť technické a technologické časti tunela, funkčnosť rádiového a telefonického spojenia či vodné zdroje na mieste cvičenia. 

Technologické vybavenie tunela Ovčiarsko

Tunel má dve tunelové rúry, každú s dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere. Ľavá (severná) tunelová rúra je dlhá 2 360 m, pravá (južná) 2 367 m. Tunel je vybavený prúdovými ventilátormi a zavodneným požiarnym vodovom. Potrubie v tuneli je chránené proti zamrznutiu vody vyhrievacím káblom. Zdroj vody zabezpečuje automatická tlaková stanica požiarneho vodovodu. Vo výbave tunela nechýba osvetlenie, SOS kabíny, rozhlas, monitorovacie systémy a havarijná nádrž na západnom portáli na zber úniku nebezpečnej látky. Chránená úniková cesta má päť priečnych priechodných prepojení s miestnosťou pre technológiu. Tri priečne prepojenia sú prejazdné pre hasičské a záchranné jednotky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NDS, Foto: NDS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies