Pri príležitosti Svetového týždňa imunizácie si pripomíname dôležitosť očkovania

NETKY.SK • 24 Apríl 2020, 20:11 • 2 min
Pri príležitosti Svetového týždňa imunizácie si pripomíname dôležitosť očkovania

Posledný aprílový týždeň je už tradične venovaný téme imunizácie obyvateľstva očkovaním. V dňoch 24.-30. apríla 2020 sa koná Svetový imunizačný týždeň, ktorý sa výrazne snažia propagovať aj študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach šírením dôležitých informácií na sociálnych sieťach.

slovakia

left justify in out

Vyvracanie mýtov 

Očkovanie delí verejnosť na dva tábory, má svojich zástancov aj odporcov. nedôvera k očkovaniu sa často objavuje aj u mamičiek malých detí, u ktorých má vakcinácia proti vážnym ochoreniach veľký význam.

 

"Rozhodli podporiť úsilie Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá odmietanie očkovania vlani zaradila medzi desať 10 hlavných problémov verejného zdravotníctva...ponúknuť širokej verejnosti na Slovensku overené informácie o povinnom očkovaní a pomôcť tak vyvracať mýty," hovorí koordinátorka tohto projektu Spolku medikov mesta Košice, študentka 4. ročníka Všeobecného lekárstva na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach Romana Bodnárová.

 

img

 

Hlavné posolstvá kampane 

Študenti spoločne s  v spolupráci s prezidentom Slovenskej spoločnosti infektológov a pracovníkom Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UPJŠ LF a UNLP prof. MUDr. Pavlom Jarčuškom, PhD. natočili video, v ktorom predstavujú hlavné posolstvá kampane. Zverejnili ho práve dnes, a to aj na facebookovej stránke Spolku medikov mesta Košice. 

 

 

Očkovanie pre zdravie 

Svetový imunizačný týždeň  (World Immunization Week) je organizovaný pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s cieľom zvýšiť všeobecné povedomie o význame očkovania pre zdravie a životnú pohodu celej populácie a ochranu ľudí všetkých vekových skupín pred vážnymi chorobami.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa World Health Organization (@who),

 

Zníženie chorobnosti 

Zavedenie povinného očkovania v posledných štyridsiatich rokoch viedli k významnému zníženiu chorobnosti a úmrtnosti na infekčné ochorenia, proti ktorým bola vyvinutá vakcína. Ide o ochorenia ako je poliomyelitída, teda detská obrna, záškrt, tetanus, čierny kašeľ, ružienka či osýpky. Zaočkovanosť slovenských detí je síce vysoká, nie však stopercentná.

 

"Je to spôsobené či už laxným prístupom osôb z marginalizovaných skupín obyvateľstva, alebo antiočkovacím náladám niektorých rodičov," hovorí prezident Slovenskej spoločnosti infektológov a pracovník Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UPJŠ LF a UNLP prof. MUDr. Pavol Jarčuška. 

 

img

 

"Vakcinácia sa považuje za jeden z najúspešnejších a nákladovo najúčinnejších zdravotných zásahov. Čo by sme teraz dali za vakcínu proti novému koronavírusu spôsobujúcemu ochorenie COVID-19," dopĺňa.

 

Mnohí nezodpovední rodičia pritom nedajú zaočkovať svoje dieťa proti závažným infekčným ochoreniam. Z toho dôvodu je potrebné zlepšovať povedomie bežných ľudí o očkovaní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies