Plavidlá pohraničnej stráže sú v stave pohotovosti, opúšťajú prístav

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 14:50 • 2 min
Plavidlá pohraničnej stráže sú v stave pohotovosti, opúšťajú prístav

KYJEV - Plavidlá ukrajinskej pohraničnej stráže na polostrove Krym boli dnes takisto uvedené do stavu bojovej pohotovosti a začali opúšťať základňu, aby zabránili ovládnutiu vojenských základní a lodí. Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax, ktorá citovala pohraničnú stráž.

slovakia

left justify in out

Jej predstaviteľ Serhij Astachov uviedol, že na splnenie cieľa sa uplatnia "všetky zákonné opatrenia".

Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

      

Ukrajina dnes obvinila Rusko z vyslania 6000 ďalších vojakov na Krym a uviedla svoju armádu v oblasti do stavu vysokej pohotovosti, pretože polostrov sa zrejme vymaňuje spod kontroly Kyjeva.

      

Tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že proruskí predstavitelia na Kryme, kde žije prevažne ruské obyvateľstvo, a tamojšia ruská Čiernomorská flotila sa dohodli na strážení dôležitých budov. Krymský regionálny premiér Sergej Aksionov oznámil, že posádky flotily už boli rozmiestnené.
      

Hlavné civilné letisko polostrova v Simferopole oznámilo, že uzatvorilo svoj vzdušný priestor. Rusko obvinilo ozbrojených mužov podporovaných Kyjevom z útokov na budovu ministerstva vnútra v Simferopole a z toho, že počas "zákernej provokácie" zranili pracovníkov.
      

Po zosadení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča minulý víkend sa Krym rýchlo stal jadrom krízy, pričom z nej môže vyplynúť pre celý región celá škála rizík. Pre mnohých Rusov má Krym a jeho "hrdinské mesto" zo sovietskych čias Sevastopol, ktoré bolo v druhej svetovej vojne obliehané nacistami, veľkú citovú hodnotu.
      

Pre Ukrajinu, nezávislú od Ruska po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, by bola strata Krymu obrovským úderom - navyše v období ekonomickej krízy.
     

"Krym je v podstate takmer odrezaný od Ukrajiny," uviedol pre Reuters Volodymyr Fesenko, politický analytik z Kyjeva.
      

"Scenár odchodu Krymu (z Ukrajiny) sa zrýchľuje," dodal. Na mysli mal rozhodnutie presunúť referendum o štatúte Krymu na skorší termín - z mája na marec.
      

"Po referende môže zostať Krym formálne súčasťou Ukrajiny, ale de facto je už jasné, že tam bude ruský protektorát," povedal Fesenko.
      

Vlaky dnes medzi Krymom a zvyškom Ukrajiny premávali ako zvyčajne a otvorené boli aj cesty, ale veľké pohyby, zrejme pod ruskou kontrolou, sa konali na mori a vo vzdušnom priestore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies