Platobná neschopnosť americkej vlády skomplikuje život bežným ľuďom

NETKY.SK • 1 Október 2013, 15:50 • 2 min
Platobná neschopnosť americkej vlády skomplikuje život bežným ľuďom

WASHINGTON - Spojené štáty sa po zlyhaní Kongresu pri schvaľovaní nového federálneho rozpočtu musia vyrovnávať s výpadkom financovania mnohých inštitúcií, úradov a iných služieb, čo pocítia bežní Američania, ale aj turisti navštevujúci národné parky či múzeá spravované Washingtonom.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov spravodajského portálu CNN má v dôsledku platobnej neschopnosti od utorka nútené voľno približne 800-tisíc federálnych zamestnancov, ktorí však majú dôvod "oslavovať", keďže pri podobných krízach v minulosti následne všetkým stratený zárobok doplatili. Podobný výpadok USA postihol naposledy na prelome rokov 1995 a 1996, čo podľa úradníkov Kongresu krajinu stálo 1,4 miliardy dolárov (1,04 mld. eur).

Najnovší prípad súvisí so sporom okolo reformy zdravotníctva presadzovanej prezidentom Barackom Obamom, ktorú sa snažia zvrátiť opoziční republikáni. Snaha spojiť hlasovanie o rozpočte s odkladom reformy viedla k patovej situácii, ktorej vyriešenie sa podľa CNN v dohľadnom čase nedá očakávať. Prerušenie prevádzky od polnoci z pondelka na utorok sa týka len takzvaných "nie nevyhnutných" služieb, napriek tomu sa však odhaduje, že škody na ekonomike dosiahnu miliardu dolárov (740 mil. eur) týždenne. Výpadok by nemal postihnúť bezpečnostné zložky vzhľadom na osobitný zákon, ktorým Kongres ešte cez víkend zabezpečil prísun peňazí. Naďalej pracovať by mali aj poštári či letoví dispečeri, zatiaľ čo Američanom trvá povinnosť odvádzať dane, ale aj nárok na poberanie rôznych príspevkov a dávok. Podľa CNN sa kríza dotýka osobitne hlavného mesta Washington, keďže jeho rozpočet podlieha takisto schvaľovaniu v Kongrese. Očakáva sa preto zlyhanie mestských služieb, ako je odvoz odpadu. 

Turisti musia počas platobnej neschopnosti rátať z uzavretím niekoľkých stoviek národných parkov, múzeí a rôznych pamiatok po celej krajine spravovaných federálnym úradom National Park Service. CNN však upozorňuje, že dôsledky pre turizmus a súvisiace zisky aerolínií môžu byť ešte horšie, keďže mnohí Američania plánujúci cestu do cudziny si nedokážu včas vybaviť doklady. "Asi najväčší úder utrpí kolektívna psychika. Amerika je najväčšou ekonomikou sveta a majákom toho, ako by mala fungovať demokracia," dodáva portál s tým, že podľa najnovšieho prieskumu pripisuje 51 percent Američanov zodpovednosť Republikánskej strane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies