Taiwan ukončil diplomatické vzťahy s ďalšou krajinou

NETKY.SK • 6 September 2019, 12:30 • 2 min
Taiwan ukončil diplomatické vzťahy s ďalšou krajinou

HONIARA - Šalamúnove ostrovy plánujú prerušiť svoje diplomatické vzťahy s Taiwanom a postaviť sa na stranu Číny, ktorá si Taiwan nárokuje ako súčasť svojho územia.

slovakia

left justify in out

Diplomatický krok, ktorý ešte čaká na oficiálne schválenie, by bol ďalším úspechom pre Peking a jeho úsilie o získanie si podpory krajín v súvislosti s taiwanskou otázkou. Čína vyhlasuje, že Taiwan nemá právo na nadväzovanie vzťahov so samostatnými štátmi. V súčasnosti uznáva suverenitu Taiwanu iba 17 štátov.

 

"Nemôžeme stáť po boku Taiwanu ďalších 40 rokov. Nastal čas na to, aby sme si našli nových priateľov a posunuli sa v živote ďalej. Náš nový vzťah sa bude zaoberať politikou jednej Číny, ktorá uznáva Peking ako oficiálnu vládnu administratívu," vyhlásil v parlamente Šalamúnových ostrovov líder vplyvnej vládnej frakcie Peter Shanel Agovaka.

 

img

 

Šalamúnove ostrovy prehodnocujú svoju alianciu s Taiwanom odvtedy, ako sa po aprílových voľbách ujal funkcie nový premiér Manasseh Sogavare a začal hľadať nové cesty k zlepšeniu ekonomických vyhliadok svojej krajiny. Šalamúnove ostrovy uznávajú Taiwan za suverénny štát od roku 1983 a sú jeho najväčším tichomorským spojencom s prístupom k leteckým základniam a prístavom pochádzajúcim z čias druhej svetovej vojny.

 

Čína a Taiwan desaťročia vedú politický súboj o diplomatické uznanie v juhopacifickej oblasti, pričom niektoré ostrovné krajiny zmenili svoju lojalitu v prospech Pekingu pre finančné zisky. Južná časť Tichého oceánu je pre Taiwan diplomatickou baštou, keďže sa tam nachádza šesť členských štátov OSN, ktoré uznávajú jeho suverenitu.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí na iniciatívu Šalamúnových ostrovov reagovalo iba slovami, že Peking má záujem o diplomatické vzťahy so všetkými krajinami, ktoré uznávajú politiku "jednej Číny".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona