Planéta je v našich rukách, klimatickú zmenu treba začať u seba. Neplytvajme jedlom, ale darujme ho v akcii DARUJ JEDLO

NETKY.SK • 22 Január 2021, 15:14 • 2 min
Planéta je v našich rukách, klimatickú zmenu treba začať u seba. Neplytvajme jedlom, ale darujme ho v akcii DARUJ JEDLO

V súčasnosti je trendom chrániť planétu. Neplytvajme a pomôžme tým, ktorí to potrebujú, v akcii Daruj jedlo.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je trendom chrániť planétu. Je pravdou, že niektoré spoločnosti túto tému využívajú ako marketingovú zbraň, ale na druhej strane, naozaj tým pomáhajú napríklad ľuďom v nudzi a taktiež planéte.

Spoločnosť Uber organizuje  2. ročník akcie Daruj jedlo, v rámci ktorej môžete pomôcť darovaním trvanlivých potravínMinulý rok sa podarilo vďaka tejto akcii v regióne strednej Európy vyzbierať 1 500 kg potravín, ktoré Potravinové banky darovali tým, ktorí to potrebovali. Potraviny budú odovzdané Potravinovej banke Slovenska, ktorá ich prerozdelí do svojich partnerských organizácií – patria k nim napríklad domy pre matky a deti a nízkoprahové zariadenia pre ľudí bez domova. Do 2. ročníka akcie Daruj jedlo s Uberom sa môžete zapojiť v stredu 18. februára medzi 14. a 19. hodinou. Otvorte aplikáciu Uber a v spodnom menu vyberte Daruj jedlo. Objednajte si voz, ktorý od vás vyzdvihne darované potraviny. Zbierka je zameraná na trvanlivé potraviny.

 

img

 

Zem je v našich rukách. V prvom rade by sme sa mali zamerať na seba a vlastné návyky. 

 

img

 

Pretože sneh v lete, rozsiahle požiare lesov, záplavy a ďalšie prírodné katastrofy sa začínajú u každého z násAj na našom tanieri, v našich kuchyniach, bytoch a osobných návykoch. Vedeli ste, že existujú i potraviny, ktoré z taniera zmiznú doslova bez stopy?Áno, ak zaradíme do jedálnička viac zeleniny, minieme menej elektrickej energie. Jedlo na našom tanieri ovplyvňuje nielen naše zdravie, ale aj planétu. Rovnako ako potraviny, ktoré kupujeme, máme v kuchyni, či zahadzujeme do koša, pretože sme mali iba "veľké oči" počas nakupovania.

Ochrana planéty je ako puzzle a počet dielikov sa rovná počtu ľudí, ktorí sa rozhodnú planétu chrániť. Každý vie prispieť svojím kusom skladačky.

Nevyzývam ľudí, aby sa stali vegánmi, ale zaradiť do jedálnička viac zeleniny bude lacnejšie než prísť o planétu, či vyhodiť mäsové produkty po záruke. 

 

„V súčasnosti je naša konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov príliš vysoká. Ich výroba zapríčiňuje nielen odlesňovanie a spotrebu veľkého množstva vody, ale významnou mierou prispieva aj ku klimatickej zmene. Je preto potrebné, aby klesol dopyt po týchto produktoch a ľudia začali oveľa častejšie nahrádzať mäsové výrobky rastlinnou stravou. Takýto prechod k udržateľnému spôsobu stravovania nám dokáže zabezpečiť všetky potrebné živiny a zároveň nezaťaží planétu tak, ako sa to deje pri živočíšnej výrobe,“ hovorí Marian Milec z neziskového programu Jem pre Zem.

 

img

 

Istá britská nezisková organizácia organizuje každoročne výzvu s názvom Veganuár, ktorá propaguje vegánstvo, povzbuzovaním ľudí k dodržovaniu vegánskeho životného štýlu počas januára. Od zahájenia akcie v roku 2014 sa účasť každý rok viac než zdvojnásobuje. Do kampane do roku 2020 sa prihlásilo 400 000 ľudí. Týmto nikoho nevyzývam, aby sa stal vegánom. Ale po vlastnom rozbore vegánskych receptov som objavila niekoľko skvostov.

A keďže január je mesiac výziev a už končí, skúsme prehodnotiť svoje životy a dať si celoročné predsavzatie.

 

Súvisiaci článok: V Trnave sa začína boj za ekológiu!

 

Naučme sa napríklad separovať odpad, neplytvať  energiami a potravinami a uvariť si z toho, čo už v chladničke je, pripraviť si menšie porcie jedla, podporme lokálne obchody nákupom ich eko a bio potravín, z domácej produkcie či chovu, využívajme napríklad ekologické tašky, ktoré si kúpime alebo v pandemickom nečase ušijeme doma. V prvom rade si vážme naše zdravie a Zem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies