Piť vo Švédsku na verejnosti je zakázané, varujú pred MS v hokeji

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 11:10 • 2 min
Piť vo Švédsku na verejnosti je zakázané, varujú pred MS v hokeji

BRATISLAVA - Slovenskí fanúšikovia, ktorí pocestujú na majstrovstvá sveta v hokeji vo Fínsku a Švédsku (3. až 19. mája ), by sa v Štokholme mali vyhýbať pitiu alkoholu na verejnosti a fajčeniu v reštauráciách a verejných budovách.

slovakia

left justify in out

"Alkohol nad 3,5 promile sa podáva v baroch a vybraných reštauráciách. Alkohol na domáce použitie je možné kúpiť iba v štátnej predajnej sieti Systembolaget, ktorá má širokú sieť predajní a výber sortimentu, ale obmedzené otváracie hodiny," upozorňuje rezort diplomacie tých, ktorí plánujú navštíviť Švédsko.

Ministerstvo tiež varuje, že šoférovanie pod vplyvom alkoholu v krajine prísne postihujú. V prípade zistenia nad 0,2 promile alkoholu v krvi sa to kvalifikuje ako trestný čin spojený s odobratím vodičského preukazu a častým nepodmienečným odsúdením až do 24 mesiacov. "Celkovo sa vo Švédsku jazdí najmä v mestách opatrnejšie v porovnaní so Slovenskom, preto odporúčame vodičom byť mimoriadne ohľaduplní v cestnej premávke, a najmä voči chodcom a cyklistom," tvrdí rezort. 

V prípade straty cestovného dokladu je potrebné to ihneď nahlásiť polícii a na Veľvyslanectve SR v Štokholme, ktoré informuje slovenskú políciu. Naše zastupiteľstvo môže vystaviť slovenskému občanovi na jednu cestu späť na Slovensko náhradný cestovný doklad. "Odporúčame pre takýto prípad zobrať si so sebou kópiu cestovného dokladu. Poplatok za vydanie náhradného cestovného dokladu je desať eur," informuje ministerstvo. To isté platí aj v prípade, ak občan stratí cestovný doklad vo Fínsku. 

Veľvyslanectvo v Helsinkách asistuje slovenským občanom aj v prípade straty hotovosti, keď osobám v núdzi pomôže skontaktovať rodinných príslušníkov či známych, ktorí môžu prostredníctvom služby Western Union zaslať peniaze. "V súvislosti s podobnými situáciami si dovoľujeme upozorniť, že Veľvyslanectvo SR nemá fondy na finančnú podporu osobám v núdzi". Na záver rezort diplomacie upozorňuje, že aj v škandinávskych krajinách sa objavujú prípady vreckových zlodejov, ktorí sa zameriavajú najmä na turistov. "Odporúčame zvýšenú opatrnosť na verejných priestranstvách a počas hromadných akcií. V prípade okradnutia, najmä pokiaľ ide o doklady alebo cennosti, je potrebné incident nahlásiť na polícii," odporúča ministerstvo zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies