Pilotovi pri pristávacom manévri odpadla protéza ruky

NETKY.SK • 14 August 2014, 18:15 • 2 min
Pilotovi pri pristávacom manévri odpadla protéza ruky

LONDÝN - Pilot civilného dopravného lietadla britskej nízkorozpočtovej spoločnosti Flybe dokázal bezpečne pristáť so 47 pasažiermi na palube napriek tomu, že mu tesne pred pristávacím manévrom v meste Belfast odpadla protéza ruky. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdroje.

slovakia

left justify in out

Incident sa podľa Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd (AAIB) odohral ešte 12. februára a nevyžiadal si žiadne zranenia. Stroj typu Bombardier Dash-8 smeroval do severoírskej metropoly z anglického Birminghamu. Nemenovanému 46-ročnému kapitánovi sa však pri zosadaní uvoľnila svorka, ktorou mal pripútanú protézu ruky.
     

Jeho paža sa tak stala neovládateľnou. Najskôr zvažoval, že upovedomí spolupilota, času však nezostávalo nazvyš. "Kapitán usúdil, že najlepšie bude, ak svoju pravú ruku presunie z plynových pák na riadidlá, čím opätovne získal kontrolu nad lietadlom, rýchlosť však zostala nezmenená," uvádza sa v správe AAIB.
     

Napriek komplikovanej situácii sa pristávací manéver vydaril, hoci lietadlo po dotyku s dráhu poskočilo a tvrdo dosadlo späť na povrch. Spoločnosť Flybe tvrdí, že inkriminovaný pilot patrí k jej najskúsenejším a najdôveryhodnejším aj napriek svojmu hendikepu a bezpečnosť cestujúcich nebola ani na chvíľu ohrozená.
     

Kapitán v súvislosti s udalosťou prisľúbil, že si v budúcnosti dá väčší pozor pri kontrole protézy ruky a upovedomí svojich kolegov na palube, aby boli v prípade podobnej situácie kedykoľvek pripravení adekvátne a pohotovo zasiahnuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies