Štefan Harabin vysvetľuje, prečo ho polícia nemá právo stíhať

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 20:14 • 2 min
Štefan Harabin vysvetľuje, prečo ho polícia nemá právo stíhať

Na sociálnych sieťach sa už dlhšiu dobu objavujú správy o tom, ako mal Štefan Harabin hneď niekoľkokrát porušiť pandemické nariadenia. Túto informáciu mu mali odovzdať muži zákona osobne formou listu do vlastných rúk, avšak porušili pri tom niekoľko zákonov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Protest na Hodžovom námestí
Celá kauza okolo Štefana Harabina sa začala po tom, ako mal 17. novembra minulého roku zorganizovať protestné zhromaždenie pred Prezidentským palácom v Bratislave. Keďže sa tam objavil bez rúška, mal sa dopustiť porušenia platných pandemických opatrení, ktoré u nás platia z dôvodu šíreniu koronavírusu.

 

 

Na túto tému sa už bývalý sudca Najvyššieho súdu SR vyjadril so slovami, že "ako zdravá osoba nemá povinnosť nosiť rúško." Pripomenul však, že po tomto protestnom zhromaždení sa len začali diať veci.

 

Vyhrážky začali padať po Kovaříkovej tlačovke  
V polovici decembra 2020 zorganizoval prezident Policajného zboru Peter Kovařík tlačovku, na ktorej sa vyjadril, "aké trestné činy spáchal na prechádzke Harabin". Už v tento deň malo dôjsť podľa Harabina k porušovaniu zákona, a síce k zneužitiu právomoci verejného činiteľa.

 

img

 

Po spomenutej tlačovej konferencii sa mali rôzni novinári telefonicky vyhrážať Štefanovi Harabinovi, že bude trestne stíhaný. Usúdil, že takúto informáciu si nemohli len tak vymyslieť. Zdrojom mal byť práve Kovařík. "Na policajnom zbore BA1 sa diali podivné veci. Napríklad tam hľadali policajta, ktorý by proti mne začal konať," popisuje vtedajšiu situáciu Harabin.

 

Na poštu sa nedostal
Takto teda začala polícia posielať zásielky Štefanovi Harabinovi, V každej z nich malo byť predvolanie na výsluch. Poškodený sa vyjadril, že mal snahu prebrať zásielky na pošte, avšak do budovy mu vstup neumožnili (nemal rúško). "Pozvánky som neprebral, lebo keď som išiel na poštu a nenosím rúško, lebo nemám takú povinnosť, tak ma na poštu nepustili," ozrejmil.

 

Zásielky priamo do bytu
Nasledoval však ďalší postup polície, ktorý Harabin popisuje ako prehrešok proti zákonu. Jakub Podmajerský začal, v snahe doručiť zásielku, posielať policajtov priamo do domu exministra spravodlivosti. "Títo policajti neoprávnene vnikli do domu, podviedli pracovníka SBS a dostali sa tak do nebytových priestorov podvodom; a keďže sa do bytu nedostali, nechali odkaz SBS-károvi, že mám zavolať Podmajerskému," vyjadril svoje pohoršenie bývalý sudca.

 

img

 

Policajti sa do domu snažili dostať opakovane niekoľkokrát. Mala ich zaznamenať aj bezpečnostná kamera. Situácia sa však ešte stupňovala. "Vyvrcholilo to v piatok minulý týždeň (9.4. 2021 poznm. redakcie), keď zas podviedli SBS-kára, aby klopali na cudzí byt a otvorila suseda, ktorá o 5:30 skoro dostala infarkt, pretože o pol šiestej ráno sa jej tam zjavili policajti, ktorí sa tam dostali nezákonným spôsobom," konštatuje Harabin.

 

Pri týchto pokusoch o doručenie zásielky na predvolanie sa mali muži zákona dopúšťať porušovania domovej slobody. Na mailovú adresu generálneho prokurátora podal teda Štefan Harabin trestné oznámenie ako na policajného prezidenta Petra Kovaříka, tak aj policajta Okresného riaditeľstva PZ Bratislava I Jakuba Podmajerského za spáchanie trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľaporušovania domovej slobody.

Prečo zo strany Harabina nedošlo k porušeniu opatrení?
Ohľadom údajného porušovania pandemických opatrení sa Harabin oprel o konanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý podal na Ústavný súd SR podanie o nesúlade a nezákonnosti vyhlášok hlavného hygienika SR Jána Mikasa. "Žilinka konštatoval, že vyhlášky Mikasa, teda ÚVZ, vydávané bez riadneho legislatívneho procesu, sú v právnom štáte neprípustné," konštatoval.

 

img

 

Rozhodnutie generálneho prokurátora SR musí preto podľa Harabina rešpektovať každý prokurátor aj vyšetrovateľ. "V opačnom prípade mu GP (generálna prokuratúra poznm. redakcie) rozhodnutie zruší, teda každého, kto by chcel začal stíhať na základe Mikasovej vyhlášky v akejkoľvek veci," doplnil bývalý sudca.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies