Pfundtner stiahla svoj podpis z kritizovanej novely zákona o ÚPN

NETKY.SK • 4 September 2017, 17:19 • 2 min
Pfundtner stiahla svoj podpis z kritizovanej novely zákona o ÚPN

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady SR z Mosta-Híd Edita Pfundtner stiahla svoj podpis z návrhu novely zákona o pamäti národa, ktorú kritizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), opozícia aj verejnosť. TASR to potvrdila Pfundtner, ktorá tak už nie je spolupredkladateľkou návrhu.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom rokovaní parlamentného ľudskoprávneho výboru chcela predložiť pozmeňujúci návrh k novele, ale nemohla, keďže na zasadnutie prišlo málo poslancov a výbor tak nerokoval. Naďalej je pripravená ho predložiť, ale až po tom, čo bude vyrokovaná podpora pozmeňováku v koalícii. Od podpory pozmeňujúceho návrhu bude závisieť aj podpora Mosta-Híd celej novele.

 

O právnej norme rokoval dnes ústavnoprávny výbor, ktorý ju odobril a plénu odporučil schváliť. Vo výbore však novela nemala jednoznačnú podporu koalície. Nehlasoval za ňu poslanec Peter Kresák z Mosta-Híd, ktorý sa zdržal.

 

"Neviem si predstaviť, že by som mohol hlasovať za zákon, ktorým by sa ex lege rušila funkcia konkrétnej osoby," uviedol Kresák na rokovaní výboru. Podľa neho sa dá do zákona zaviesť dôvod, pre ktorý by bolo možné konkrétnu osobu z funkcie odvolať a ak sa naplní, tak by prišiel o funkciu. "Ale aby zanikla niekomu funkcia, s tým mám problém," zopakoval.

 

Právnu normu v Národnej rade SR predložili pôvodne poslanci Jaroslav Paška (SNS), Mária Janíková (Smer-SD), Ľubomír Želiezka (Smer-SD), Martina Šimkovičová (nezaradená) a Edita Pfundtner (Most-Híd).

 

Koalícia ňou chce dosiahnuť, aby súčasný šéf ústavu Ondrej Krajňák skončil vo funkcii 15. októbra 2017. To je skôr, ako sa mu skončí funkčné obdobie. Ostane však členom správnej rady, a to do konca funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený. Po novom má byť štatutárom ÚPN správna rada ako kolektívny orgán, nielen samotný jej predseda. Podľa predkladateľov bude nový model riadenia efektívnejší a transparentný.

 

ÚPN aj opozícia považujú právnu normu za účelovú. "Je to návrh, ktorým sa predkladatelia chcú priamo zbaviť šéfa ÚPN, rieši personálny konflikt vo vedení ÚPN a to tým, že sa prikláňa na jednu stranu sporu," zdôraznil na rokovaní ústavnoprávneho výboru Ondrej Dostál z klubu SaS.

 

Jaroslav Paška z SNS novelu dnes hájil. Zmenu zákona si podľa neho vyžiadal súčasný stav ÚPN. "ÚPN nefunguje dobre, keď proti sebe pôsobia obe zložky, keď sa navzájom spochybňujú," zdôraznil s tým, že cieľom koalície je zabezpečiť dobré fungovanie ústavu. Odmietol tiež podozrenia, že právnou normou chce koalícia pomôcť Andrejovi Babišovi.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies